08.11.2008. / 12:10

Autor: Petra Horvat

Parlamentarni izbori

Trijumf desnice na Novom Zelandu

Dosadašnja premijerka Helen Clark, nakon poraza na parlamentarnim izborima, najavila je povlačenje s čela Laburističke stranke

Desničarska Nacionalna stranka porazila je vladajuće laburiste i osvojila većinu na noćas održanim parlamentarnim izborima na Novom Zelandu.

"Johnu Keyu, vođi Nacionalne stranke, čestitam na pobjedi", kazala je premijerka Novog Zelanda Helen Clark koja je najavila i svoje povlačenje s čela Laburističke stranke koja je na vlasti bila od 1999. godine.

Prema proporcionalnom sustavu koji se koristi na Novom Zelandu Nacionalna će stranka, iako je osvojila 46 posto glasova u odnosu na laburiste koji su osvojili 34 posto, morati ići u koaliciju s manjim strankama kako bi sastavila većinu u parlamentu koji broji 123 člana.

Velik uspjeh je postigla libertarijanska stranka ACT, kojoj je na čelu Rodney Hide.

Maorska stranka na čelu s Tarianom Turiom dobila je manje glasova nego što se pretpostavljalo.
Nacionalna stranka ima 39 mjesta u parlamentu, a ACT 5, stoga bi u koaliciji ostvarili dovoljno za većinu, no čelnici obiju stranaka ne isključuju mogućnost da u koaliciju ipak pozovu Maore.

Laburistička je stranka vladala uz pomoć Zelene stranke, umirovljeničke stranke Prvo Novi Zeland i demokršćanske stranke Jedinstvena budućnost, no od spomenutih je stranaka jedino Zelena stranka očuvala parlamentaran status.

Vezane vijesti

Mjesec i pol dana od izbora Srbija još uvijek bez vlade

Mjesec i pol dana od izbora Srbija još uvijek bez vlade

U Srbiji se ni mjesec i pol dana od parlamentarnih izbora ne nazire dogovor parlamentarnih stranaka o novoj vladi, a još se manje zna tko će je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika