18.11.2008. / 09:14

Autor: Ivana Zobenica

Somalija

Gusari oteli supertanker natovaren naftom

Na otetom supertankeru, među 25 članova posade, nalazi se i jedan hrvatski pomorac iz Rijeke. Identitet otetog pomorca, kao i funkcija koju obavlja na brodu, nisu objavljeni kako bi se zaštitila obitelj

Saudijski supertanker natovaren naftom vrijednom 100 milijuna dolara koji su oteli somalijski gusari doplovio je do obale sjeverne Somalije. Na otetom supertankeru, među 25 članova posade, nalazi se i jedan hrvatski pomorac iz Rijeke. Identitet otetog pomorca, kao i funkcija koju obavlja na brodu, nisu objavljeni kako bi se zaštitila obitelj.

"Sirius Staru" u vlasništvu je saudijskog naftnog giganta Aramca te može ukrcati i do dva milijuna barela nafte. Dugačak je 330 metara i najveći je brod koji su dosad gusari oteli u blizini istočne afričke obale gdje dosad nisu djelovali. Također, otmica se dogodila unatoč međunarodnim akcijama slanja ratnih brodova u to područje kako bi se zaštitio jedan od najprometnijih pomorskih pravaca.

Gusari iz Somalije plove na brzim brodicama za presretanje brodova i pod teškim su naouružanjem. Samo ove godine oteli su više od 60 brodova te samim time vode oko Rta dobre nade učinili najopasnijim plovnim putem na svijetu. Sve češće otmice tjeraju vlasnike da biraju dulje putove između Azije i Europe. Vijest o otmici potaknula je rast cijene nafte iznad 58 dolara po barelu. 

Vezane vijesti

Šebab nudi deset deva za lociranje Obame

Šebab nudi deset deva za lociranje Obame

Somalijski islamistički pokret Šebab narugao se u subotu na račun nagrade koju je raspisao Washington za njihovo uhićenje, obećavši sa svoje strane… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika