19.11.2008. / 13:57

Autor: Petra Horvat

Opet zaposlen

Draženu Slavici dodijeljeno novo radno mjesto

Slavica je nakon kornatske tragedije smijenjen, no uzeo je bolovanje, a jučer mu je dodijeljeno novo radno mjesto u postrojbi kojom je ranije zapovijedao

Dražen Slavica, bivši vatrogasni zapovjednik Šibensko-kninske županije koji je bio pod istragom zbog kornatske tragedije, od jučer obavlja dužnost voditelja preventivnih poslova u Javnoj vatrogasnoj postrojbi (JVP) Šibenik. Slavica je na to mjesto imenovan nakon isteka bolovanja koje je uzeo nakon što je smijenjen sa dužnosti vatrogasnog zapovjednika.

Predsjednik Javne vatrogasne postrojbe Šibenik Volimir Milošević u izjavi za Nacional pojasnio je da mjesto voditelja preventivnih poslova nije bilo popunjeno, jer je bivši vršitelj te dužnosti umirovljen krajem ljeta, te je mjesto ponuđeno Slavici. "Dražen Slavica se vratio sa bolovanja i, s obzirom na činjenicu da je smijenjen, te da je djelatnik naše postrojbe, ponudili smo mu to radno mjesto za koje je kvalificiran", rekao je Milošević.

Predsjednik JVP Šibenik  kazao je i kako to mjesto, za razliku od onog s kojeg je Slavica smijenjen, nije zapovjedno, no kako je i ta funkcija važna. Naglasio je kako mu je kao predsjedniku JVP Šibenik bilo važno da svom djelatniku osigura zaposlenje, bez obzira na to što Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku još nije donijelo konačnu odluku o predmetu Dražen Slavica, iako je istraga završena.

"Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku trebalo je donijeti odluku o predmetu 15 dana nakon što su ga zaprimili, no još to nije učinilo, a ne zna se niti kada će odluka biti donešena jer rok nije zakonom propisan", rekao je. Državno odvjetništvo ima mogućnost dopune istrage o slučaju, podizanje optužnice protiv Slavice ili odustajanje od kaznenog progona.

Istraga u kaznenom predmetu završila je posljednjim telekomunikacijskim vještačenjem prije tri tjedna, kojim se htjelo ustanoviti kakve su bile telefonske i mobitelske veze s Kornatom na dan tragedije, 30. kolovoza 2007.

U sklopu istrage o kornatskoj tragediji saslušano je stotinu svjedoka, a multidisciplinarno vještačenje trajalo je nekoliko mjeseci. Izrađena je i 3D računalna simulacija nastanka i širenja požara do mjesta stradanja vatrogasaca.

Podsjetimo, Slavica je u svojstvu odgovorne osobe za protupožarnu zaštitu i vatrogasne intervencije, zapovjedio i organizirao vatrogasnu postrojbu koja je gasila požar na otoku Kornat. Istu je postrojbu okupio u vojarni gdje je, utvrđeno je istragom, napravio propust, te pustio da u helikopter s vatrogascima uđu  dvojica maloljetnika i jedan civilni ročnik. U vatrenoj stihiji koja je tada zahvatila Kornate smrtno je stradalo dvanaest osoba.

Nacionalova redakcija je pokušala kontaktirati Dražena Slavicu, no nije se javio na mobitel. Supruga Dražena Slavice se javila na kućni telefon, no rekla je kako ne želi daviti izjave. "Novinari nas opsjedaju cijelo jutro, no ne želimo komentirati", rekla je.

Vezane vijesti

Lučić: Probali smo pobjeći, ali vatra je bila prebrza i došla nam je s leđa

Lučić: Probali smo pobjeći, ali vatra je bila prebrza i došla nam je s leđa

Svjedočenjem jedinoga preživjelog vatrogasca Frane Lučića na Županijskome sudu u Zadru nastavljeno je suđenje bivšem šibensko-kninskome vatrogasnom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika