30.11.2008. / 17:14

Autor: Ivana Zobenica

Tajland

U Bangkoku ozlijeđeno 51 osoba

PAD-ovi prosvjednici već mjesecima provode pobunu protiv vlasti i zahtijevaju ostavku premijera Somchaija Wongsawata

Tajlandska politička kriza sinoć se produbila kada je Suriyasai Katasila, vođa Narodnog saveza za demokraciju (PAD), okrivio vlast za bombaški napad u kojem je ranjena 51 pristalica PAD-a.

Bombe su eksplodirale pored montirane tribine ispred sjedišta tajlandske Vlade u Bangkoku, u centrali jedne televizijske postaje i jednog manjeg aerodroma.

PAD-ovi prosvjednici već mjesecima provode pobunu protiv vlasti i zahtijevaju ostavku premijera Somchaija Wongsawata, a ovog tjedna dobili su i pozornost međunarodne zajednice kada su blokirali dvije zračne luke u Bangkoku. Tisuće stranih turista blokirani su u zračnim lukama te na sve moguće načine pokušavaju napustiti Tajland.

No, oporbene pristalice i dalje blokiraju međunarodni aerodrom. Stoga je turistima jedino rješenje poletjeti iz vojne baze U-Tapao u kojoj su zrakoplovne tvrtke dobile dopuštenje za prioritetne letove. Procjenjuje se da će ova kriza tajlandskom turizmu odnijeti oko 5 milijardi dolara.

Sjedinjene Američke Države i Europska unija zatražili su od prosvjednika da zračne luke oslobode odmah jer je blokada ozbiljno poremetila međunarodni zračni promet i onemogućila povratak u matične zemlje više od 100.000 putnika.

Vezane vijesti

Kineski apel Europi

Kineski apel Europi

Zemlje eurozone koje su zaglibile u dužničku krizu "moraju još više imati na umu da su na istom brodu", ocijenila je u subotu agencija Xinhua, uoči… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika