Objavljeno u Nacionalu br. 681, 2008-12-02

Autor: Berislav Jelinić

Policija na tragu nalogodavaca

Matanić protiv Đurovića

Robert Matanić i Željko Milovanović ostavili su svoj DNK na ključnim mjestima u Zagrebu vezanim uz ubojstvo Ive Pukanića

Đurović pod pritiskom-Uspije li policija rekonstruirati i dokazati tko su naručitelji i bez pokajničkih iskaza, ono što o naručiteljima znaju Đurović i Matanić neće nakon toga biti vrijedno pokajničkog statusaĐurović pod pritiskom-Uspije li policija rekonstruirati i dokazati tko su naručitelji i bez pokajničkih iskaza, ono što o naručiteljima znaju Đurović i Matanić neće nakon toga biti vrijedno pokajničkog statusaHrvatska policija ima čvrste forenzičke dokaze da je Željko Milovanović uoči i za vrijeme ubojstva boravio na svim lokacijama koje se mogu povezati s ubojstvom Ive Pukanića i Nike Franjića. Ti dokazi, među ostalim, uključuju i njegov DNK, koji su nakon vještačenja uspjeli izdvojiti u tajnom stanu koji su ubojice koristili u Petrinjskoj ulici u Zagrebu, zatim neke tragove koje je Milovanović ostavio u blizini stana Ive Pukanića u Ilici 107, kao i u dvorištu redakcije Nacionala u Vlaškoj 40. Pronađeno je najmanje deset Milovanovićevih DNK tragova na tim lokacijama. Sve to moglo se utvrditi samo zahvaljujući tome što je policija srpskog entiteta u BiH svojim kolegama u Hrvatskoj poslala sve stvari koje su pronašli u Milovanovićevu tamošnjem skloništu. DNK koji je pronađen na tim stvarima identičan je onomu koji je pronađen na spomenutim lokacijama koje se mogu povezati s ubojstvom.

Propale kalkulacije-Policija se približava naručiteljima likvidacije i bez suradnje uhićenihPropale kalkulacije-Policija se približava naručiteljima likvidacije i bez suradnje uhićenihMeđu ostalim forenzičkim dokazima, policija je na istim mjestima pronašla i DNK Roberta Matanića. Na temelju toga, ali i drugih dokaza policija je uspjela rekonstruirati da su Robert Matanić i Željko Milovanović od kraja rujna do uoči ubojstva najmanje pet puta boravili u dvorištu NCL Media grupe. Dokazano je da su u istom razdoblju u dvorištu NCL Media grupe u više navrata boravili i Luka Matanić, Amir Mafalani i Bojan Gudurić. Može se zaključiti da su tada promatrali i nadzirali prostor gdje su na kraju izvršili brutalni atentat. Stručnim rječnikom govoreći, dokazi koji to nedvojbeno potvrđuju uredno su izvedeni. Ponajprije zato u policiji procjenjuju da sva petorica izravno osumnjičenih za ubojstvo mogu definitivno računati na 35-40 godina zatvora.

Policija je utvrdila još neke dosad nepoznate okolnosti koje su prethodile ubojstvu Pukanića i Franjića. Postoje dokazi koji otkrivaju da se Slobodan Đurović nekoliko puta sastajao s Robertom i Lukom Matanićem na tajnoj lokaciji u istočnoj Slavoniji nekoliko tjedana uoči atentata. Robert Matanić nije se s Đurovićem sastajao samo na tom području. Postoje dokazi koji otkrivaju da je on nedugo prije ubojstva sa Slobodanom Đurovićem čak proveo nekoliko dana u Crnoj Gori.


Nakon uhićenja Đurović i Matanić su policiji papagajski ponavljali priču kako su se na istoku Hrvatske našli zapravo kako bi Đurović od njega pokupio nekoliko tisuća eura koje mu je Matanić dugovao. U tu će priču nakon predočenja dokaza o njihovim intenzivnim sastancima malo tko povjerovati. Đurović je bivši vojni obavještajac koga smatraju iznimno bogatim, pa nije jasno zašto bi se s Matanićem sastajao više puta u tjednima uoči atentata zbog samo nekoliko tisuća eura. Osim toga, postavlja se pitanje zašto mu Matanić taj novac nije vratio na nekom od prijašnjih sastanaka.

Željko Milovanović (gore na slici s kacigom) ostavio je svoj DNA na svim mjestima koja se povezuju s izvršiteljima atentata na Pukanića i FranjićaŽeljko Milovanović (gore na slici s kacigom) ostavio je svoj DNA na svim mjestima koja se povezuju s izvršiteljima atentata na Pukanića i FranjićaSve navedeno pokazuje da Robert Matanić ima sve manje vremena za sklapanje nagodbe s Državnim odvjetništvom o svom eventualnom pokajničkom statusu, koji bi mu u konačnici mogao donijeti slobodu, novi identitet i život u nekoj stranoj zemlji. Nakon što je Nacional otkrio kakvim dokazima protiv Matanića policija raspolaže, mnogo su jasnije i prije iznesene policijske tvrdnje da Mataniću ne gine 35 - 40 godina zatvora. Čini se kako Matanić toga još uopće nije svjestan, te vjeruje kako bi mogao izići na slobodu nakon samo nekoliko godina zatvora. U novonastalim okolnostima morao bi dobro promisliti hoće li pristati na pokajništvo. Za to postoji još jedan razlog.

U policiji postoji čvrsto uvjerenje da osim Roberta Matanića i Slobodan Đurović raspolaže svim informacijama o naručitelju ubojstva i razlozima za naručivanje ubojstva Ive Pukanića. Na takav zaključak upućuju novi dokazi koji su prikupljeni protiv Đurovića. Iz današnje perspektive čini se kako je tek pitanje vremena kada će mjerodavna hrvatska tijela i Đurovića početi izravno teretiti za sudjelovanje u ubojstvu, a ne samo za pomaganje počiniteljima nakon izvršenog kaznenog djela. To znači da već u ovoj fazi postoji više kandidata za pokajnički status, a pokajnik po svemu sudeći može postati samo jedna osoba. Pokajnik bi morao policiji dati takve informacije koje će dovesti do pravomoćne sudske presude protiv naručitelja ubojstva. Zauzvrat može očekivati slobodu, novi identitet, te život u nekom zabačenom kutku svijeta, relativno siguran od odmazde.

Postoje još neke okolnosti o kojima bi kandidati za pokajnički status morali razmišljati. Mjerodavna tijela u ovoj fazi iznimno se brinu o sigurnosti svih osumnjičenika, potvrdili su Nacionalu upućeni pravosudni izvori. Jednom kada budu osuđeni na višedesetljetne zatvorske kazne, državni aparat više neće imati na raspolaganju nikakve izvanredne zaštitne mjere za osuđenike. Procjenjuje se da bi im životi u zatvorskim uvjetima također mogli biti ugroženi, jer bi ih nalogadavci i dalje itekako imali razloga ušutkati, i to iz jednostavnog razloga - tko zna kada bi se mogli predomisliti. Zato im je sigurnije postati pokajnicima što prije. Prvo zato što im se tako povećavaju šanse za preživljavanje, a potom i zato što će pokajnik, po svemu sudeći, moći postati samo onaj koji će se prvi odlučiti na takav korak. Sve to budi nadu da se na informacije o naručiteljima i razlozima naručivanja ubojstva možda neće dugo čekati.

Vezane vijesti

Za ubojstvo Pukanića grupi ukupno 148 godina zatvora

Za ubojstvo Pukanića grupi ukupno 148 godina zatvora

Vrhovni sud potvrdio je najveća kaznu za organizirano ubojstvo u Hrvatskoj; za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića odredio je šesteročlanoj skupini… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika