22.12.2008. / 13:45

Autor: Hina

Hrvatska

Ministarstvo zaštite okoliša zanijekalo da će zbog poticajne naknade poskupjeti pića

Proizvođači koji 2008. ostvare nacionalni cilj o odjelu povratne ambalaže ne će 2009. plaćati poticajnu naknadu

Ministrica okoliša Marina Matulović DropulićMinistrica okoliša Marina Matulović DropulićMinistarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva odbacilo je danas tvrdnje u medijima da će zbog povećanja tzv. poticajne naknade, koju proizvođači pića plaćaju za ambalažu, od 1. siječnja 2009. pića poskupjeti u prosjeku za 33 posto.

Ministarstvo ističe da će tzv. poticajna naknada 2009. biti viša za sedam lipa po boci nego 2008.

"Ako se proizvođači pića i napitaka odluče povisiti cijene od 33 posto, to nikako ne mogu opravdavati poticajnim naknadama, odnosno Pravilnikom o ambalaži i ambalažnom otpadu", istaknula je danas glasnogovornica Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Kata Gojević.

"Poticajna naknada trebala je iznositi 0,70 kuna po boci, ali je smanjena i u 2009. iznosit će 0,28 kuna po boci. Proizvođači koji 2008. ostvare nacionalni cilj o odjelu povratne ambalaže ne će 2009. plaćati poticajnu naknadu. Navedena smanjenja rezultat su dogovora proizvođača pića i Ministarstva iz lipnja ove godine", navode u Ministarstvu.

Ističu da se već ove godine, na zahtijev i u dogovoru s tvrtkama proizvođačima pića, mijenjao Pravilnik o ambalaži i ambalažnom otpadu te su smanjene prvotno propisane obveze. Mijenjani su nacionalni ciljevi i za proizvođače sokova i vina, pa su smanjeni sa 60 na 25 posto, ističu u Ministarstvu. Objašnjavaju da se uvođenjem nacionalnih ciljeva 2005. željelo potaknuti proizvođače pića da što više rabe povratnu staklenu ambalažu. Tada je uveden i postotak povratne ambalaže koji svake godine pojedini proizvođač pića mora postići, pa je tako za proizvođače sokova i vina taj postotak do 2013. trebao biti 60 posto, ali ga je Ministarstvo na zamolbu proizvođača smanjilo na 25 posto, izjavila je za Hinu glasnogovornica Ministarstva Kata Gojević.

Jedan dnevni list danas navodi da proizvođači pića i napitaka, interesno udruženi u društvo "Eko-Ozra", ponovno najavljuju da će u prosjeku za 33 posto poskupjeti svoje proizvode od 1. siječnja iduće godine, počne li im država, kako planira, zaračunavati višu poticajnu naknadu. Riječ je o jednoj od ukupno četiriju ekoloških naknada koju plaćaju zbog ambalaže stavljene na tržište, odnosno svojevrsne "penale" za uporabu jednokratne plastične ili neke druge ambalaže, umjesto višekratne staklene.

Vezane vijesti

Dropulić 'oprala ruke' od Cvjetnog prolaza: Prosvjednici se žale na krivoj...

Dropulić 'oprala ruke' od Cvjetnog prolaza: Prosvjednici se žale na krivoj adresi

Nakon što se danas na Trgu Francuske Republike u Zagrebu u održao još jedan u nizu prosvjeda Udruge Pravo na grad i Zelena akcija na kojem su… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika