29.12.2008. / 13:05

Autor: Vanja Vučković

Znanstveno dokazano: Nepravilan grudnjak uzrokuje bolesti

Povlačite li ga stalno prema gore ? Jesu li vaša ramena pognuta prema naprijed? Poskakuju li vaše grudi kad hodate? Vjerojatno ste među većinom žena koje nikada nisu imali pravilan grudnjak i čije je držanje i zdravlje ugroženo. Naučite kako odabrati onaj pravi

Velikoj većini žena bitno je jedino da im grudnjak lijepo pristajeVelikoj većini žena bitno je jedino da im grudnjak lijepo pristajeNije sve u izgledu. Krivi odabir grudnjaka može biti uzrok boli u leđima, loše cirkulacije ili glavobolje. A zapravo uopće nije teško odabrati onaj koji će vam sjajno pristajati!
Oblici i funkcije grudnjaka mjenjaju se zajedno s modom. Mlađe žene imaju veću vjerojatnost da njihov grudnjak ne stoji ispravno, jer je djevojakama, još u pubertetu, jedino mjerilo pri kupovini grudnjaka izgled grudi u njemu.

Godinama mnoge žene riskiraju zdravlje noseći neprikladan grudnjak.
Naime, prije desetak dana , udruga Brtirish Chriropactic (BCA) je upozorila da nošenje pogrešnog broja grudnjaka može dovesti do brojnih problema, uključujući bol u leđima , otežano disanje, površinskog oštećenja kože, boli dojka pa čaki i duševno siromaštvo. Problemi su izraženiji u žena većih grudi. "Grudnjaci su kao suspendirani mostovi", navodi Tim Hutchful, BCA. "Moraš dobro projektirati grudnjak tako da ramena ne obavljaju sav posao. Grudnjak koji ne pristaje utjecati će na prsa i ramena te uzrokovati bol u leđima kad budete stariji."

Žene kupuju uglavnom grudnjake izložene na policama veličine M ili S, nemajući pojma kojim im veličina grudnjala uistinu odgovara.
Neki trgovine nude "armaturu", ali većina žena ne želi smetati.

Stručnjaci u londosnkoj trgovini Rigby & Peller procjenjuju da 80 posto žena koje ulaze kroz njihova vrata nose grudnjak neodgovarajuće veličine i naglašavaju da to vodi do problema s leđima. Najčešći problem su premale košarice i prelabavi remeni koji teret, koji bi treabao biti na leđima, pebacuju na ramena. Grudnjak mora biti čvrst (napet) oko leđa i pridržavati težinu grudi. Remen treba biti na razini s donjim rubom košarice.

Jon-Morton Bell je osteopat, suglasan je da pravilno nošenje grudnjaka ključni za povratak zdravlja. "Žene moraju odrzati ravnotezu sa gravitacijom," kaže on. "Pravilno potporu za grudi ima veliki utjecaj na povratak zdravlja. Najbolje mjesto za potporu dojke je donji dio leđa. Ne držimo li se toga pravila možemo uzrokovati zakrivljena nazad. Ako se leđa savijaju prema naprijed zbog nedovoljne podrške grudi može doći do glavobolja. Sve dolazi od korijena živaca leđa,no. ako dame imaju pravilan grudnjak, po mjeri, problemi s leđima su odsutni."

Ima čak i onih koji su tvrdili da postoji veza između pogrešnog nošenja grudnjaka i karcinoma dojke. U svojoj knjizi, "Oblačenje za ubiti se", Sydney Ross Singer i Soma Grismaijer tvrde da je vanjski pritisak na grudnjak prigušuje limfne žila i sprječava pravilno isušivanje tkiva dojke, što vodi do akumulacije tekućina u prsa. Postotak bolesti na Zapadu su 10 puta veće od zemalja u razvoju, jer su nam rekli, žene koje nemaju tendenciju nositi grudnjak, odnosno bolje rečeno natjerane su na to.

Metal u rubu košarice nepopularan je kod akupunkturista jer prelazeći preko meridijanai blokira tok chi-ja, što uzrokuje stagniranje energije. A rak dojke ?
Lynnn Daly, iz Istraživanja o raku VB, kaže: Grudnjak koji je bolno i nepodnošljivo uzak ima ikakav efekt na limfni sustav, ali suženje ili primjenjivanje pritiska na područje tijela ne uzrokuje da normalne ćelije postanu kancerogene.

Kako odabrati pravi?

Stražnja traka ne smije biti previše istegnutaStražnja traka ne smije biti previše istegnutaKate Horell, stručnjakinja za online kupovinu ženskog donjeg rublja figleaves.com, preporuča pobliže proučavanje u ogledalu kako bi ustvrdili da ne nosite krivu veličinu grudnjaka.

Donji se rub košarice podiže

Podignite ruke da biste vidjeli je li grudnjak dovoljno stišće. Donji rub košarice bi se trebao držati usko uz tijelo, tako da ne klizi prilikom uobicajenih aktivnosti.

Naramenice se urezuju

Donji rub košarice osigurava 80 posto potpore grudima, dok na naramenice otpada 20 posto. Ako se naramenice urezuju, razlog tome mogao bi biti donji rub košarice koji nije dovoljno stisnut, a naramenice previše zategnute kako bi grudi bile podržane. Kada napravite tako nešto, naramenice vuku grudnjak nazad, još jedan znak da donji rub košarice nije dovoljno stisnut.

Centralni dio odvaja se od tijela

Centralni dio grudnjaka trebao bi ležati paralelno na tijelu. Ako ne leži, košarice bi mogle bit premale.
Stražnja traka je istegnuta

Ako su naramenice previše iza (trebale bi biti paralelne), može bit da je vaša naramenica grudnjaka premala i uslijed toga se previše isteže.

Vezane vijesti

Victoria’s Secret predstavila grudnjak vrijedan 3 milijuna dolara

Victoria’s Secret predstavila grudnjak vrijedan 3 milijuna dolara

Poznata modna kuća donjeg rublja napokon je predstavila novu kolekciju grudnjaka, a najveća senzacija zasigurno je onaj naziva "Harlequin Fantasy… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika