29.12.2008. / 15:52

Autor: Marko Biočina

Premier liga na koljenima

Slaba funta uništava englesku nogometnu ligu

U samo nekoliko tjedana srušena je vrijednost funte prema euru i drugim valutama. Donedavno je funta vrijedila 1,3 eura, a posljednjih dana gotovo se izjednačila, zbog čega je pala kupovna moć klubova iz Premier lige

Cristiana Ronalda Manchester Utd. će  pri maloj vrijednosti funte teže zadržati bude li cijena koju će ponuditi Real dovoljno visokaCristiana Ronalda Manchester Utd. će pri maloj vrijednosti funte teže zadržati bude li cijena koju će ponuditi Real dovoljno visokaBritanski tisak sve više piše o tome kako tamošnji nogometni klubovi, inače među najbogatijima u svijetu, počinju osijećati posljedice svjetske ekonomske krize. Prvi znakovi krize vidjet će se u zimskom prijelaznom roku, jer klubovi neće moći kupiti nove igrače zato što za to neće imati novca, i to prvi put nakon mnogo, mnogo godina.

Dosad engleskim nogometnim klubovima nikad nije nedostajalo novca za nove igrače, pa u Engleskoj igraju najbolji svjetski igrači, a po kvaliteti igračkog kadra jedino su donekle engleskim klubovima ravni Real Madrid i Barcelona.

Nakon radikalnih mjera što ih je protiv divljih navijača 80-ih započela tadašnja premijerka Margaret Thatcher - engleski se nogomet snažno reorganizirao i počelo ga je pratiti mnogo više gledatelja, a u njega je ušlo i mnogo više novca, pa ga je bilo i za kupnju igrača.

Uz to, posljednjih godina engleska je privreda procvala, pa je mnogo više novca u nogomet ušlo i iz marketinga. Još jedan značajan element pridonosio je atraktivnosti engleskog nogometnog tržišta za strane nogometaše - snažna funta.

Sad se to urušava. U samo nekoliko tjedana srušena je vrijednost funte prema euru i drugim valutama. Donedavno je funta vrijedila 1,3 eura, a posljednjih dana gotovo se izjednačila. To je posljedica mjera što su ih britanska vlada i centralna Bank of England donijele posljednjih tjedana da izbjegnu kolaps banaka i spriječe paralizu britanske ekonomije.

Da održi likvidnost te potkne na kreditiranje, vlast je drastično snizila kamate, a zbog toga je pala vrijednost britanske valute. To je pak dramatično utjecalo na razne aspekte financijskog i ekonomskog poslovanja, ali i na sudbine raznih društvenih slojeva.

Neke su posljedice pozitivne, pa su jako profitirali britanski izvoznici, jer je britanska roba sad mnogo jeftinija. Ali loše su prošli britanski uvoznici, pogotovo oni koji su dosad profitirali zbog jake funte. To se odnosi i na vlasnike engleskih nogometnih klubova.

Zbog pada funte nedvojbeno će sad manje britanskih turista odlaziti u inozemstvo, ali će se povećati broj stranih turista u Londonu i drugdje. Na granici Sjeverne Irske i Republike Irske, kamo su dosad britanski državljani iz Sjeverne Irske odlazili u kupeovati jeftinije proizvode, nakon što je pala vrijednost funte, sad je promet u robnim kućama u pograničnim gradićima Sjeverne Irske porastao za više od 50 posto - zbog Iraca s druge strane granice koji dolaze kupovati u Sjevernu Irsku, jer im je sad tu 30 posto jeftinije nego u vlastitim dućanima.

Fabio Capello je na  ugovoru s Engleskim nogometnim savezom vrijednom 6 milijuna funti već izgubio oko 1,2 milijuna euraFabio Capello je na ugovoru s Engleskim nogometnim savezom vrijednom 6 milijuna funti već izgubio oko 1,2 milijuna euraI engleskim se nogometnim klubovima višestruko promijenila situacija na tržištu. Zbog pada funte opala je i kupovna moć onih koji ponajviše žive od domaćih marketinških, trgovačkih, televizijskih i gledalačkih prihoda, a to je većina. Ako su prije ugovarali transfere velikih inozemnih zvijezda u drugoj valuti, a ne u funtama, a te transfere plaćaju u godišnjim ratama, kao što Tottenham eurima plaća rate za svoje zvijezde, Rusa Romana Pavličenka i Hrvata Luku Modrića - sve će ih to sad više koštati. Čak ako su im vlasnici i inozemni bogataši, to ne mora biti prednost, jer neki od tih bogataša u sadašnjim financijski turbulentnim vremenima i sami su postali velike žrtve svjetske krize i recesije, izgubili velik novac, pa će imati manje novca za ulaganje u svoj hobby - nogomet.

Ako su pak ugovore s igračkim i trenerskim zvijezdama ugovarali u funtama, te su zvijezde sada tim ugovorima izgubile znatan novac, pa će sigurno tražiti izdašnije gazde u drugim europskim zemljama i napuštati Englesku. Tvrdi se da je selektor engleske nogometne reprezentacije Fabio Capello na svom ugovoru s Engleskim nogometnim savezom vrijednom 6 milijuna funti već izgubio oko 1,2 milijuna eura.

Sigurno je da će u ovoj krizi španjolski klub Real Madrid obnoviti ponudu da kupi najveću zvijezdu Manchester Uniteda - Portugalca Cristiana Ronalda, a u ovoj krizi Manchester Utd. će ga pri tako maloj vrijednosti funte teže zadržati bude li cijena koju će ponuditi Real dovoljno visoka.

Vezane vijesti

Ferguson: Nogomet je jedini posao u kojem ne možete reći istinu

Ferguson: Nogomet je jedini posao u kojem ne možete reći istinu

S pet utakmica zabrane vođenja momčadi i 30.000 funti kažnjen je Sir Alex Ferguson, menadžer Manchester Uniteda, zbog komentara na suđenje utakmice u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika