16.01.2009. / 11:59

Autor: Petra Horvat

Bergman za mandata u HZZO-u postao vlasnik imovine vrijedne 4 milijuna kuna, USKOK-ova istraga u tijeku

Bergman je u HZZO-u primao plaću od 11 tisuća kuna, njegova supruga zarađuje 14 tisuća kuna mjesečno, a punac i punica su umirovljenici pa se postavlja pitanje kako je smijenjeni direktor HZZO-a došao do tolike imovine

Većeslav BergmanVećeslav BergmanU konačnom izvješću o svom imovinskom stanju smijenjeni direktor HZZO-a Većeslav Bergman je upisao da zajedno sa svojom suprugom Dubravkom posjeduje imovinu u vrijednosti od gotovo 4 milijuna kuna, prenio je Jutarnji list.

Bergman je izvješće ispunio 13. siječnja ove godine, na kraju svog mandata na čelu HZZO-a, a Jutarnji je prenio da je u imovinskoj kartici naveo da za četiri stana isplaćuje četiri kredita.

Imovina koju su Bergman, supruga Dubravka, njihova kćer Lana i umirovljeni punac i punica Milan i Magdalena Šimac kupili od 2005. do 2009., u vremenu trajanja Bergmanovog mandata, vrijedi oko milijun eura.

Prije dolaska u HZZO Bergman je imao jedan stan u Lastovskoj ulici u Zagrebu, za koji kredit još isplaćuje, a od 2005. godine je, uz suprugu, suvlasnik stana na Vrhovcu 28 od 115 kvadrata. Također, vlasnik je i građevinskog zemljišta u Zaprešiću.

Dubravka Bergman je, uz jedan zajednički stan, postala vlasnica jednog stana u Palmotićevoj, od 78 četvornih metara, te jednog u Laurenčićevoj veličine 36 četvornih metara.

Bergman je tu imovinu prijavio u imovinskoj kartici iz 2008. godine. Iste je godine, kao vlasništvo supruge, prijavio i pokretnu imovinu vrijednu 150 tisuća kuna te suvlasništvo nad zemljištem vrijednim 500 tisuća kuna. U rubrici ostale pokretnine, kao dopuna imovinske kartice 2008., upisao je ukupno 400 tisuća kuna.

Prema imovinskoj kartici za 2007., Bergman i supruga nisu imali nikakvu ušteđevinu, pa se postavlja pitanje kako on i supruga otplaćuju goleme hipotekarne kredite koji ih opterećuju.

Bergman je kao direktor HZZO-a primao plaću od 11 tisuća kuna, a njegova supruga, privatna stomatologinja, zarađuje 14 tisuća kuna.

Mediji su prenijeli podatak da ukupan promet ordinacije Dubravke Bergman u 2007. iznosi 650 tisuća kuna, odnosno 350 tisuća kuna u godišnjem bruto iznosu. Iako je za zarađeno morala platiti porez, te troškove rada i materijala, prema Bergmanovoj kartici, supružnici su uspjeli uštedjeti 350 tisuća kuna.

Bergmanova kćerka, te dugogodišnji umirovljenici punac i punica, za Bergmanovog su mandata stekli dva luksuzna stana s garažama: u ulici Nad lipom, veličine 120 kvadrata, te penthouse u ulici Vrhovec, veličine 115 kvadrata. Tržišna vrijednost stanova prelazi 600 tisuća eura, a veći dio je plaćen gotovinom. Penthouse je vlasništvo umirovljene punice, a u njemu Bergman živi sa suprugom i kćerkom.

"Kriminalistička obrada protiv neimenovanih osoba zbog financijskih malverzacija u HZZO-u još uvijek traje", prenio je Jutarnji list izjavu Mladena Bajića.

Prema neslužbenim informacijama Jutarnjeg, HZZO je u proteklih nekoliko godina, za Bergmanovog mandata, potpisivao sporne ugovore s različitim dobavljačima.

Kriminalistička obrada provodi se na temelju ranije kaznene prijave zbog navodnih sklapanja štetnih ugovora s domaćim i stranim dobavljačima. USKOK zasad, navodno, ne sumnjiči nikog u HZZO-u, a Ravnateljstvo policije nije bilo spremno davati komentare. Cijeli je slučaj proslijeđen Državnom odbjetništvu.

Vezane vijesti

Kerum i službeno najbogatiji saborski zastupnik

Kerum i službeno najbogatiji saborski zastupnik

Kerumova imovinska kartica nešto je duže putovala do saborskog Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa, no otkriva cijeli niz interesantnih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika