21.01.2009. / 16:57

Autor: Hrvoje Šimičević

Komentar: Kad australski Balkanci zavladaju ulicama Melburnea

Tamo se do danas u medijima ponajmanje spominju sportske vještine u kontekstu hrvatskih, srpskih i bosanskih igrača, a prednost se pridaje činjenici da nekoliko stotina navijača ustrajno inzistiraju na urlanju govora mržnje, izvikivanju klerofašističkih parola i sličnim verbalnim akrobacijama

Kako to izgleda kad se balkanska međuetnička mitomanija praćena verbalnim i fizičkim konfliktima preseli na drugi kontinent? Pa približno onako kako je cijeli svijet mogao vidjeti u recentnim danima (ali i godinama) jednog od najuglednijih teniskih turnira na svijetu, Austrlian Opena. Tamo se do danas u medijima ponajmanje spominju sportske vještine u kontekstu hrvatskih, srpskih i bosanskih igrača, a prednost se pridaje činjenici da nekoliko stotina navijača ustrajno inzistiraju na urlanju govora mržnje, izvikivanju klerofašističkih parola i sličnih verbalnih akrobacija, a sve to pritom izlazi iz usta 'povampirenih' australskih građana s korijenima rečenih nacija - kojima bijeli sport nekoliko godina za redom koristi kao događaj preko kojeg efikasno mogu pozdraviti matične etnitete u dalekim domovinama. Meč između hrvatskog tenisača Marina Čilića i srpskog mu kolege Janka Tipsarevića, suprostavljene navijačke frakcije - sastavljene od inače mahom uglednih Australaca (ali van sezone Australian Opena), oboružale su se prikladnim rekvizitima i pružile svijetu poražavajući odsjaj onoga što hrvatska javnost ima priliku gledati u Hrvatskoj za svakog 'visokorizičnijeg' sportskog susreta.

Svjetski mediji prenijeli su dio tog navijačkog highlighta sa samog terena, no jedino su fotografije ili pak domaći reporteri mogli efikasno zapaziti outfit podržavatelja jednog ili drugog tenisača, koji je imao naglasak na čudno oblikovane ikonografije, odore sa slikama nekih sumnjivih tipova iz daleke povijesti kao i neizostavne uvrede i pjesme o ustašama, četnicima, partizanima i drugim nekadašnjim zaštitnicima njihovog navijačkog nacionalnog bića. No, australski organizatori su se pripremili za sprečavanje eskalacije bilo kakvog nasilja, pa je šaketanje na ulicama Melbourna svedeno na minimum. Dva su navijača zbog pokušaja tučnjave istjerana iz Melbourne parka, a bar za sada nisu zabilježena masovna batinanja. Vidljivo je kako su Australci naučili puno od događaja koji se rijetko viđa u teniskom sportu, a na žalost organizatora istog turnira - doista se dogodio prije dvije godine. Tada je više od 100 hrvatskih i srpskih navijača izbačeno iz Melbourne parka, jer su prije toga šakama, nogama i psovkama međusobno iskazali 'ljubav' prema vlastitoj domovini.

Stoga ne čudi da je nakon meča Tipsarevića i Čilića, u kojem je slavio hrvatski tenisač, većina inozemnih novinara na konferenciji propitkivala zašto se svake godine hrvatski i srpski navijači međusobno cipelare. U sljedećem kolu problemi ove vrste naziru se opet, jer međusobno igraju Srbin Novak Đoković i Amer Delić iz BiH, a upakirana retorika sa nogometnih stadiona gotovo je sigurna stvar. Na Delićeve navijače službeno se već žalio Phil Dent, čiji je sin Taylor s njim igrao u prvom kolu. Dent je naime, ovo navijanje proglasio divljačkim, ističući da njegovom sinu nisu dali da igra. U drugom kolu Delić je pobijedio Francuza Paul Henri Mathieu, a nakon poraza Tipsarevića protiv Čilića, srpski su navijači, provokacije radi, došli malo pogledati i ovaj meč. Epilog je bio isti, a organizatori uz opravdanu bojazan jedva čekaju zavšetak meča Đokovića i Delića.

Pogledajte dio 'navijačke atmosfere' s meča Čilića i Tipsarevića

Vezane vijesti

ATP: Čilić skočio na 18. mjesto

ATP: Čilić skočio na 18. mjesto

Osvajanje naslova na ATP turniru u londonskom Queen's Clubu donijelo je najboljem hrvatskom tenisaču Marinu Čiliću povratak u svjetski Top 20, prvi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika