23.01.2009. / 19:07

Autor: Hina

Sindikat: izbacivanje radnika Dalmatinke Nove iz sudnice je grubo kršenje prava stranaka

Sindikat je izrazio negodovanje postupkom suca splitskog Trgovačkog suda Ante Čapkuna, navodeći da nitko, pa ni sudac, ne smije sebi dati diskrecijsko pravo postupati na takav način

Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) ocijenili su danas u pismu upućenom predsjedniku Vrhovnog suda Branku Hrvatinu da jučerašnje udaljavanje radnika Dalmatinke Nove sa sudskog ročišta predstavlja grubo kršenje prava stranaka u postupku i ima za cilj obeshrabriti ih u borbi za njihovo osnovno pravo na plaću.

Sindikat je izrazio negodovanje postupkom suca splitskog Trgovačkog suda Ante Čapkuna, navodeći da nitko, pa ni sudac, ne smije sebi dati diskrecijsko pravo postupati na takav način. U sindikatu smatraju da takvo sučevo ponašanje posebno dobiva na težini i dovodi do gubitka povjerenja u pravosudni sustav, kao krajnju instancu na kojoj su radnici potražili pravdu.

Kako su jučer izvijestili mediji ročište na kojem je trebalo odlučiti o prijedlogu radnika o otvaranju stečajnog postupka odgođeno je jer sudac nije dopustio radnicima da ostanu u sudnici budući da je ih pristupio veći broj nego ih je pozvao.

Sindikat smatra da je izbacivanje stranaka iz sudnice opravdano u situacijama kada stranka ometa postupak, vrijeđa drugu stranu ili onemogućava normalno odvijanje postupka. No, u slučaju radnika Dalmatinke Nove ništa od navedenog nije se dogodilo, tvrde u sindikatu.

Sindikat podsjeća da je to drugi slučaj u kojem je sudac Čapkun radnicima uskratio pravo nazočiti ročištu. Prvi slučaj dogodio se lani, 19. prosinca, kad je sudac radnicima odbio dopustiti da budu na ročištu, dok je u drugom slučaju 22. siječnja ove godine, navodi sindikat, došlo do grubog izguravanja radnika iz sudnice.

Zamjenik predsjednika splitskoga Trgovačkog suda Ivan Basić izjavio je jučer da je sudac na to ročište, osim odvjetnika stranaka, zakonskog zastupnika dužnika, pozvao samo tri radnika koji potražuju neisplaćene plaće za mjesec rujan 2008.

Dodao je da je po navodima suca Čapkuna u sudnicu pristupio veći broj radnika koji su htjeli pratiti ročište, iako nisu bili pozvani. Tvrdi da je odmah nakon ulaska u sudnicu počelo vrijeđanje suca nakon čega je naređeno njihovo udaljavanje iz sudnice. Radnici nisu htjeli svojevoljno napustiti sudnicu pa je sudac pozvao pravosudne policajce koji su ih udaljili iz sudnice, objasnio je Basić.

Vezane vijesti

Radnici Dalmatinke Nove najavljuju prosvjed za Alku

Radnici Dalmatinke Nove najavljuju prosvjed za Alku

Oko 30 bivših radnika Dalmatinke Nove d.d.iz Sinja okupilo se danas ispred tvornice kako bi se dogovorili o mirnom prosvjedu koji bi se trebao… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika