11.03.2009. / 16:19

Autor: Katarina Zorić

Njemački ekspert u Istri: Rockwool čist ko' suza

Njemački ekspert ustvrdio je i da je postrojenje Rockwoola moderno, u vrlo dobrom i održavanom stanju te kako su svi dijelovi postrojenja i agregati u potpunosti novi, izrađeni i nabavljeni posebno za ovu lokaciju

Njemački ekspert ipak je preporučio neke moguće promjene u okviru postojećeg postrojenja Njemački ekspert ipak je preporučio neke moguće promjene u okviru postojećeg postrojenja Iako stanovništvo koje živi u neposrednoj blizini tvornice Rockwool ima brojne pritužbe na tu tvornicu, a posebno na emisije mirisa, njemački ekspert za za pitanje kakvoće zraka Richard Bolwerk ustvrdio je kako Rockwool ni u kojem pogledu ne ugrožava zdravlje stanovnika.

Ministarstvo zaštite okoliša angažiralo je Bolwerka da obavi inspekcijski nadzor nad tvornicom Rockwool u razdoblju od 19. do 21. veljače ove godine na temelju čega je izrađeno izvješće u kojemu se navodi da se rad tvrtke Rockwool Adriatic i proizvodnja mineralne vune provodi sukladno zahtjevima iz građevinske dozvole i uvjetima probnog rada.

Njemački ekspert ustvrdio je i da je postrojenje Rockwoola moderno, u vrlo dobrom i održavanom stanju te kako su svi dijelovi postrojenja i agregati u potpunosti novi, izrađeni i nabavljeni posebno za ovu lokaciju.

"Prema dosadašnjim mjerenjima onečišćujućih tvari koje se kontinuirano prate na određenim ispustima - sumporni dioksid, amonijak, formaldehid i čestice prašine, prosječne dnevne vrijednosti bile su unutar dopuštenih vrijednosti, a unutar dopuštenih propisanih graničnih vrijednosti su i izmjerene vrijednosti onečišćujućih tvari koje se prate povremeno i to dušikovi spojevi, čestice, teški metali iz prve i druge grupe štetnosti, kadmij, te hlapivi organski spojevi", stoji, među ostalim u Bolwerkovom izvješću.

Njemački ekspert ipak je preporučio neke moguće promjene u okviru postojećeg postrojenja poput zamjene dijela sirovina. Kao najučinkovitije rješenje za uklanjanje karakterističnih mirisa iz kemijskih i termičkih reakcija, Bolwerk je preporučio ugradnju uređaja za naknadno spaljivanje ispušnih plinova iz peći.

Vezane vijesti

Bačić i Kalmeta Jadroliniji nezakonito dali 200 milijuna kuna potpora?

Bačić i Kalmeta Jadroliniji nezakonito dali 200 milijuna kuna potpora?

Brodarska tvrtka 'Linijska nacionalna plovidba' iz Splita optužila je ministra zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Branka Bačića,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika