18.03.2009. / 15:48

Autor: Hrvoje Šimičević

Radikali u 'Sava centru': Židovi su dosanjali Izrael a mi ćemo Srbiju do Karlobaga

"To što vama to izgleda nerealno, to je vaša stvar, ali i Židovi su čekali 2000 godina da se vrate na obećanu zemlju. Svake godine su se pozdravljali sa „Dogodine u Jeruzalemu", pa zašto se onda Krajišnici ne bi pozdravljali sa „Dogodine u Kninu", kaže jedan od čelnih ljudi radikala

Čelnik radikala Vojislav ŠešeljČelnik radikala Vojislav ŠešeljPovodom šeste godišnjice utamničenja čelnika srpskih Radikala Vojislava Šešelja, njegovi najvjerniji kadrovi odlučili su se prigodno prisjetiti manijakalnih aspiracija prema hrvatskom teritoriju koji bi trebao biti sastavni dio 'velike Srbije', prenosi srpska Politika. Sinoć su se naime u beogradskom 'Sava centru' sastali partijski dužnosnici koji više vole Šešelja od bivšeg Tomislava Nikolića, pa su u skladu s tim revitalizirali sljedeći zaključak: „Branit ćemo ideju velike Srbije dok se ne ostvari, dok ne bude u granicama Karlovac, Karlobag, Ogulin, Virovitica", kazao je Dragan Todorović, potpredsjednik SRS-a na skupu zaigranih radikala, kojeg je, kako vele srpski mediji, blagoslovio i jedan svećenik Srpske pravoslavne crkve. Dugo se za ovakvu politiku nije moglo čuti iz redova Radikalske stranke, posebice kad je na 'čelu' bio Tomislav Nikolić.

Bivšem beogradskom šefu partije poznatom po odnedavno umivenoj retorici u kojoj se više ne spominje velika Srbija, već se samo inzistira na Kosovu i kritizira zapadnjački politički establišment, dosadilo je da ga pasionirano kontrolira Vojislav Šešelj, koji je u pauzama dok nije ismijavao Haaški sud kudio Nikolića da Koštunica i DSS postaju radikalniji od radikala. Nikolić je, kao što je poznato, osnovao drugu stranku i pokupio dvije trećine glasova birača koji su naklonjeni takvim političkim opcijama u Srbiji. Upravo zbog te činjenice, srpski analitičari koji spominju sinoćnji dernek 'povampirenih' radikala smatraju kako im ratnohušačko svojatanje tuđeg teritorija može pogoršati rejting, a ne ih izdignuti i profilirati iznad ostalih sličnih partija. No izgleda da tako ne razmišlja Todorović, koji je za Politiku kazao kako se Radikali 'ne vraćaju nigdje, jer nisu nigdje išli'.

„To je Šešeljev životni cilj i opredjeljenje. San o velikoj Srbiji podrazumijeva da ćemo, kada se steknu uvjeti, inzistirati da se ostvari povijesno pravo Srba, garantirano i Londonskim sporazumom iz 1915, preko kojih ćemo zaokružiti teritorije gdje žive Srbi", kazao je Todorović, nastavljajući nadalje redati nebulozne argumente. "To ne podrazumijeva da ćemo cilj ostvariti vojnim sredstvima, to su podmetanja. Teško je reći kada će se to ostvariti, jer je potrebno da se promijeni odnos snaga u svijetu, prije svega dominacija Sjedinjenih Američkih Država, koje diktiraju način ponašanja", prispodobio je Todorović referirajući se pritom na tisućljetne težnje jednog drugog naroda.

"To što vama to izgleda nerealno, to je vaša stvar, ali i Židovi su čekali 2000 godina da se vrate na obećanu zemlju. Svake godine su se pozdravljali sa „Dogodine u Jeruzalemu", pa zašto se onda Krajišnici ne bi pozdravljali sa „Dogodine u Kninu", kaže Todorović. Prozvani Aleksandar Vučić, zamjenik predsjednika Srpske napredne stranke i bivši član SRS-a pozdravio je povratak njihovih prokušanih političkih ciljeva, jer se, kako je kazao, radi o njihovoj želji da budu predvodnici ultranacionalizma, a zapravo promašaju cilj. „Kad kažete Karlobag, Ogulin, Karlovac, Virovitica vi, u stvari, pričate o Splitu, Visu, Šolti, o mjestima gdje više ne živi nijedan Srbin. Pa, nisam lud da pričam kako će Split i Makarska biti Srbija", kazao je 'prosvijetljeni' Vučić.

Da bi najnovije izjave radikala mogle zapravo naštetiti stranačkom rejtingu, smatra i Svetlana Logar istraživačica agencije „Strateški marketing”. Prema njezinom mišljenju radikali su većinu glasova na posljednjim izborima dobili ponajviše zbog svekolike poražavajuće gospodarske situacije Srbije, percipirane kao 'tranzicijski gubitnik'. "Istraživanja pokazuju da građani Srbije nisu spremni više ratovati ni za ono što smatraju svojim, kao što je Kosovo, a ne za nešto drugo. Najviše što su spremni napraviti za Kosovo je potpisivanje peticije”, kazala je Svetlana Logar.

Vezane vijesti

Beograd: 20 tisuća radikala za Šešelja

Beograd: 20 tisuća radikala za Šešelja

Srpska radikalna stranka (SRS) u subotu je, u povodu devete godišnjice odlaska njihovog vođe Vojislava Šešelja na suđenje u Den Haag, organizirala… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika