Objavljeno u Nacionalu br. 697, 2009-03-24

Autor: Nacionalova redakcija

Hrvatska vojska: Norvežani dobili posao vrijedan 14 milijuna eura

TVRTKA KONGSBERG
PROIZVODI ORUŽANU STANICU M-151
PROTECTOR koju već dugi niz godina koriste
pripadnici američke vojske u vojnim operacijama na iračkom i afganistanskom bojištu na oklopnim vozilima StrykerTVRTKA KONGSBERG PROIZVODI ORUŽANU STANICU M-151 PROTECTOR koju već dugi niz godina koriste pripadnici američke vojske u vojnim operacijama na iračkom i afganistanskom bojištu na oklopnim vozilima StrykerDo sredine idućeg mjeseca tvrtka Đuro Đaković - specijalna vozila iz Slavonskog Broda kao nositelj posla proizvodnje borbenih oklopnih vozila AMV 8X8 za potrebe Hrvatske vojske potpisat će s norveškom tvrtkom Kongsberg ugovor o nabavi 56 daljinski upravljanih oružanih stanica kalibra 12,7 mm koje će se ugraditi na borbena oklopna vozila proizvedena u Slavonskom Brodu. Daljinski upravljana oružana stanica grubo rečeno zapravo je sklop različitog naoružanja kalibra cijevi od 5,56 do 12,7 mm, termovizijske kamere i laserskog označivača cilja, te sanduka sa streljivom. Stanica se nalazi na oklopnom borbenom vozilu i njom vojnik upravlja iz vozila, dakle, ne izlaže se opasnosti i neprijateljskoj vatri. Gađanje iz vozila vojnik obavlja uz pomoć monitora i joysticka.

Vrijednost ugovora se procjenjuje na približno 14 milijuna eura, doznaje Nacional. Osim toga, MORH se priprema i za ispitivanje tržišta oružanih stanica u kalibru 30 mm. Na adrese šest proizvođača tih oružanih stanica već je poslan zahtjev za informacijom, i to izraelskom Rafaelu, norveškom Kongsbergu, švedskom Boforsu, njemačkom Rheinmetallu, talijanskoj Otto Melari i izraelskom Elbitu. Očekuje se da informacije spomenutih proizvođača o njihovim daljinski upravljanim oružanim stanicama od 30 mm pristignu u MORH do kraja travnja. MORH planira nabaviti 24 oružane stanice tog kalibra do ljeta 2010., a procjenjuje se kako bi ugovor za oružanu stanicu od 30 mm bio vrijedan nešto više od 30 milijuna eura. S obzirom na trenutačnu financijsku krizu, teško je očekivati da bi bilo što konkretno moglo biti učinjeno još ove godine. Međutim, očekuje se da bi početkom jeseni 2009. stručni tim MORH-a krenuo u informativni obilazak spomenutih proizvođača, a da bi testiranje trebalo provesti početkom 2010. neposredno uoči natječaja.

Vezane vijesti

Đuro Đaković Holding isporučio 10 teretnih vagona HŽ Cargu

Đuro Đaković Holding isporučio 10 teretnih vagona HŽ Cargu

U Slavonskom Brodu održana je primopredaja teretnih vagona serije Habbins od strane Đuro Đaković Holdinga predstavnicima Hrvatskih željeznica. Obje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika