04.04.2009. / 10:39

Autor: Nacionalova redakcija

'Balkan je opet pokazao zube': Razočarani slovenski eurozastupnik odlazi zbog Pahorove politike

Sve do nedavno Juri je aktivno sudjelovao u bilateralnim naporima Hrvatske i Slovenije da se pomaknu sa pregovaračke mrtve točke. No, zbog potpunog neslaganja s politikom Boruta Pahora, za koju je jednom prilikom kazao da je zapravo 'trijumf Podobnikove i Jelinčićeve nacionalne demagogije', Juri je odlučio odustati od svega što ima veze s prijeporima dvaju susjeda

Aurelio JuriAurelio JuriSlovenski zastupnik u Europskom parlamentu Aurelio Juri izjavio je da se povlači iz politike, te da je svoju stranku zamolio da ga briše s popisa mogućih kandidata za svibanjske izbore za Europski parlament, u prvom redu zbog pogrešne vanjske politike koju personificira Borut Pahor, slovenski premijer koji je i predsjednik Socijalnih demokrata (SD), stranke kojoj pripada Juri.

U današnjem razgovoru za internetski portal Slovenskog kulturno-gospodarskog saveza (SKGZ), političke i ekonomske udruge tršćanskih Slovenaca, Juri je rekao da je ispunio sve uvjete za odlazak u mirovinu i da je neposredan razlog da se ne kandidira neslaganje s politikom premijera Pahora prema Hrvatskoj.

"Trenutačni odnosi s Hrvatskom vrlo su slabi zbog blokade hrvatskih pristupnih pregovora i kad bih stvari mogao vratiti natrag predložio bih da se granični prijepor rješava na međunarodnom sudu, a da se Slovenija i Hrvatska vrate u fazu dobrosusjedskih odnosa i posvete važnijim i vitalnijim dnevnim pitanjima", rekao je Juri.

Rehnova inicijativa da se o granici i deblokadi postigne "kompromisno rješenje" za sada nema uspjeha jer su stajališta dviju država previše udaljena, a ako Hrvatska ove godine ne završi pregovore s EU-om to će imati negativne posljedice na europsku perspektivu, stabilizaciju i demokratski razvitak cijele regije, drži je Juri.

"Ako Hrvatska do kraja godine ne završi pregovore, moglo bi doći du duže odgode članstva... To bi u međuvremenu zbog osjećaja gubitka europske perspektive za cijelu regiju izazvalo još gore negativne silnice. Balkan je jednom već pokazao svoje zube i ako do odgode dođe Europska unija imat će jedan problem više u regiji koju je namjeravala stabilizirati i demokratizirati europskom perspektivom", rekao je Juri.

Upozorio je na problem "porasta nacionalizma" koji sadašnji slovensko-hrvatski spor može izazvati u regiji, te dodao da se se od samoga početka nije slagao s blokadom hrvatskih pristupnih pregovora. On je kazao da se zato izdvojio iz slovenske zastupničke skupine u Europskom parlamentu, budući da su ostali zastupnici rezolutno podržavali Pahorovo stajalište prema Hrvatskoj.

Juri, zastupnik u Europskom parlamentu koji je tamo po 'poslanju' stranke Boruta Pahora, inače je poznat i kao jedini eurozastupnik koji je u slovenskom parlamentu glasovao protiv blokade hrvatskih pregovora s Europskom unijom. Sve do nedavno Juri je aktivno sudjelovao u bilateralnim naporima Hrvatske i Slovenije da se pomaknu sa pregovaračke mrtve točke. No, zbog potpunog neslaganja s politikom Boruta Pahora, za koju je jednom prilikom kazao da je zapravo 'trijumf Podobnikove i Jelinčićeve nacionalne demagogije', Juri je odlučio odustati od svega što ima veze s prijeporima dvaju susjeda.

Dao je ostavku na mjesto potpredsjednika u zajedničkom parlamentarnom odboru Europske unije i Hrvatske, 'čuvenom' tijelu koje je nedavno i raspušteno. "Puštam drugima da se bave tim problemima, jer su prema mom mišljenju stvar krenula naopako, tamo gdje se to nije smjelo dogoditi. Odustao sam od aktivnog političkog djelovanja u hrvatsko-slovenskom sporu jer više ne znam na koji način mogu utjecati na ovo pitanje", istaknuo je za nacional.hr slovenski političer", kazao je nedavno za nacional.hr Jelko Kacin.

Dugogodišnji koparski gradonačelnik i zastupnik u slovenskom parlamentu u više mandata rekao je da se u penziji, ako bude ponuda, namjerava vratiti novinarstvu kao svom prijašnjem zanimanju, te se posvetiti unucima.

Juri je bio jedan od prvih slovenskih političara koji je još prije pet-šest godina tvrdio da bi bilo najbolje da se slovensko-hrvatski granični prijepor riješi arbitražom ili pred sudom, i to u vrijeme kad je slovenska politika tu mogućnost sasvim isključivala. (Hina, H.Š.)

Vezane vijesti

Odlazak razočaranog Pahorovog stranačkog kolege: 'Blokadom Hrvatske otvorili...

Odlazak razočaranog Pahorovog stranačkog kolege: 'Blokadom Hrvatske otvorili smo vrata umobolnice'

Od kada je administracija slovenskog premijera Boruta Pahora donijela odluku da se blokira pristupni proces Hrvatske prema Europskoj uniji, među… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika