08.04.2009. / 19:12

Autor: Hina

Američka mornarica upozorila na sve češće gusarske napade

Gusari su zadnjih dana oteli britanski brod za sipki teret, francusku jahtu, njemački kontejnerski brod, tajvansku koćaricu i jemenski tegljač

Somalski pirati napadaju međunarodne brodove Somalski pirati napadaju međunarodne brodove Američka Ratna mornarica u srijedu je izdala novo upozorenje o opasnosti od gusara ispred somalskih obala, pošto su zarobili najmanje pet brodova u tri dana, među kojima je prvi put i brod pod američkom zastavom.

Gusari su u srijedu pred somalskim obalama oteli kontejnerski brod "Maersk Alabama" s posadom od 20 Amerikanaca i to bi, po navodima američke ratne mornarice, mogla biti prva otmica nekog američkog broda u četiri godine gusarskih napada u somalskim vodama i Adenskom zaljevu, izvijestili su u srijedu američki mediji.

Riječ je o plovilu u vlasništvu danske tvrtke Maersk A/S, a brodom upravlja američki njezin ogranak.

To je prva otmica Amerikanaca i američkog broda nakon uspostave Zaštićenoga pomorskog koridora u Adenskom zaljevu u kolovozu 2008., a mogla bi biti i prva od početka većih gusarskih napada 2006., dodao je glasnogovornik.

Gusari su zadnjih dana oteli britanski brod za sipki teret, francusku jahtu, njemački kontejnerski brod, tajvansku koćaricu i jemenski tegljač.

U zadnja četiri dana u tome je području oteto više brodova nego u prva tri mjeseca ove godine. U zadnje vrijeme gusari napadaju brodove izvan uobičajenih mjesta u Adenskom zaljevu, izbjegavajući ratne brodove koji čuvaju tamošnje pomorske putove.

Prošli napad dogodio se 240 nautičkih milja (NM) jugoistočno od somalske luke Eyla, a najbliži ratni brod bio je udaljen 300 NM-a, izjavio je glasnogovornik američke ratne mornarice u Bahreinu Nate Christensen.

Brod "Maersk Alabama", nosivosti 1100 kontejnera i s posadom od 20 Amerikanaca, kako navodi Maersk u priopćenju, plovio je prema luci Mombasi u Keniji.

Većina napada u novije vrijeme dogodila se mnogo južnije od Adenskog zaljeva u kojem pomorske snage iz EU-a, SAD-a, Turske, Rusije, Indije i Kine štite jedan od najprometnijih svjetskih pomorskih putova, na kojem se prije događala većina napada. Prošle godine dogodila se 165 napada na brodove, pri čemu su oteta 43, a najviše, 10, u studenome.

Oko desetine svjetskoga pomorskog prometa prolazi kroz Adenski zaljev na putu prema Sueskom kanalu.

Gusari su 4. travnja tisuću NM-a južno od Adenskog zaljeva, između Sejšelskog otočja i kenijske obale, oteli njemački kontejnerski brod "Hansa Stavanger" nosivosti 20.000 BRT-a. Brod u vlasništvu tvrtke Leonhardt and Blumberg ima 24 člana posade.

Tajvanska koćarica MV Win Far 161, s 30 članova posade, također je zarobljena kod Sejšela.

Protugusarska flota EU-a "Atalanta" razmatra gdje da razmjesti svojih pet ratnih brodova, a u međuvremenu se koristi zrakoplovima za pomorske ophodnje kako bi tragala za gusarskim brodovima i upozorila trgovačke brodove na mjesta koja trebaju izbjegavati, rekao je u utorak glasnogovornik flote.

Američka mornarica upozorila je trgovačke brodove da moraju primijeniti mjere samoobrane, podsjetivši na nedavne slučajeve u kojima su napadi odbijeni uporabom bodljikave žice, vatrogasnim štrcaljkama ili bržom vožnjom.

Područje potencijalnih napada somalskih pirata približno odgovara veličini Sredozemnog i Crvenog mora zajedno.

Vezane vijesti

Šebab nudi deset deva za lociranje Obame

Šebab nudi deset deva za lociranje Obame

Somalijski islamistički pokret Šebab narugao se u subotu na račun nagrade koju je raspisao Washington za njihovo uhićenje, obećavši sa svoje strane… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika