15.06.2009. / 10:10

Autor: Martina Čizmić

Odljev mozgova: U sedam godina iz zemlje otišlo 67 tisuća Hrvata

Hrvatska je prema statističkim podacima i dalje pri vrhu ljestvice od 16 zemalja regije prema udjelu iseljenika

Četvrtina mladih razmišlja o odlasku iz HrvatskeČetvrtina mladih razmišlja o odlasku iz HrvatskeBečki institut proveo je studiju o europskim migracijama, prema kojoj je u periodu od 2000. do 2007. godine iz Hrvatske otišlo 67.473 osobe, odnosno oko 8500 Hrvata godišnje.

Među njima je čak 12 posto sa fakultetskom diplomom, 58 posto sa srednjom stručnom spremom i 30 posto sa nižim obrazovanjem.

Kako piše Jutarnji list, iako Hrvatska slovi kao zemlja sa visokim stupnjem emigracije visokoobrazovanih ljudi, problem 'odljeva mozgova' još nije dovoljno istražen.

No, zabrinjava što čak četvrtina studenata želi nastaviti svoju karijeru u inozemstvu. Polovica od tog broja to i uspije.

"Svi ističu da u Hrvatskoj ne mogu izgraditi karijeru jer se ovdje nedovoljno cijene obrazovanje i stručnost", ističe Silva Mežnarić, znanstvena savjetnica u Institutu za migracije.

Hrvatska je prema statističkim podacima i dalje pri vrhu ljestvice od 16 zemalja regije prema udjelu iseljenika. Iako je posljednjih godina, zahvaljujući većem angažmanu države, zaustavljen odlazak mladih i obrazovanih ljudi, ipak je taj problem i dalje veoma izražen.

Vezane vijesti

Mozgovi na putu u inozemstvo

Mozgovi na putu u inozemstvo

Ambiciozni projekt povratka hrvatskih znanstvenika iz inozemstva, kojem je nekadašnji ministar znanosti, obrazovanja i športa, Dragan Primorac, tepao… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika