21.06.2009. / 11:35

Autor: Hina

Hrvatska znanstvenica na čelu Američke akademije veterinarske farmakologije

Riječ je o iznimnom priznanju za hrvatsku znanstvenicu koja već 20-ak godina radi u Kanadi i SAD-u, i prvom slučaju izbora stranca na čelo AAVPT-a

Hrvatska znanstvenica izabrana je na čelo AAVPTHrvatska znanstvenica izabrana je na čelo AAVPTDr. Sanja Modrić, hrvatska farmakologinja koja radi u veterinarskom centru američke Uprave za hranu i lijekove (FDA), izabrana je za predsjednicu Američke akademije veterinarske farmakologije i terapeutike (AAVPT) na konferenciji koju je ta profesionalna organizacija održala protekli tjedan u Rockvilleu, blizu Washingtona.

Riječ je o iznimnom priznanju za hrvatsku znanstvenicu koja već 20-ak godina radi u Kanadi i SAD-u, i prvom slučaju izbora stranca na čelo AAVPT-a.

"Moj izbor je jako dobro prihvaćen na skupu. To je veliko priznanje i prvi puta da su izabrali stranca za predsjednika. AAVPT je glavna profesionalna organizacija za veterinarsku farmakologiju, koja uključuje akademike na sveučilištima, te stručnjake u industriji i regulatornim tijelima", kazala je Modrić u razgovoru za Hinu.

Izbornom pobjedom nad protukandidatom Amerikancem, Modrić je osvojila šestogodišnji mandat, u kojem će u prve dvije godine biti nadležna za organiziranje skupova AAVPT-a, potom dvije godine voditi organizaciju, a posljednje dvije pomagati idućem predsjedniku, što je uobičajeni raspored dužnosti kod predsjedavanja sličnim udrugama u SAD-u.

U svom je programu najavila da će se zalagati za "promicanje edukacije i istraživanja u veterinarskoj farmakologiji, te ohrabrivati uvođenje novih tehnologija i novih pristupa u terapeutici". Najavila je i napore na jačem povezivanju sveučilišta, industrije i regulatorne agencije FDA.

Na pitanje o kontaktima sa sveučilištima u Hrvatskoj, kazala je da je "vrlo rado surađuje" sa znanstvenim ustanovama u domovini i da je u redovitom kontaktu s Veterinarskim fakultetu u Zagrebu, gdje povremeno drži predavanja. Također objavljuje radove i recenzije u stručnim publikacijama u Hrvatskoj.

Sanja Modrić nedavno je primila i godišnju nagradu Centra za veterinarsku medicinu (CVM), jednog od šest odjela američke Uprave za hranu i lijekove (FDA).

Diplomirala je na Veterinarskom fakultetu Zagrebačkog sveučilišta 1990., doktorirala na Svečilištu Teksas i Sveučilištu Florida, a postdisertacijska istraživanja radila je na kanadskom Sveučilištu Manitoba. Iza nje je više od 15 godina iskustva u razvoju lijekova, u farmakokinetici i kliničkoj farmakologiji.

Vezane vijesti

FDA brzo odobrio lijek za melanom

FDA brzo odobrio lijek za melanom

Američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) odobrila je novi lijek za liječenje uznapredovalog melanoma, najsmrtonosnijeg oblika raka kože. Lijek je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika