23.09.2009. / 14:53

Autor: Martina Čizmić

Novi oblik cyber kriminala - prodaja krivotvorene robe na eBayu

Policija je otkrila kako je najviše prodaja obavljeno u Velikoj Britaniji, SAD-u, Njemačkoj, Australiji i Kini. Krivotvoreni su proizvodi većinom izrađeni u Kini i onda dovezeni u Europu otkud su distribuirani dalje

Kriminalci su krivotvorenu robu prodavali na eBayuKriminalci su krivotvorenu robu prodavali na eBayuDa cyber kriminal ili kriminal na internetu ne obuhvaća samo hakere i pronevjeru, dokazuje posljednji slučaj iz Velike Britanije.

Kako piše London Times, organizirani kriminal otkrio je puno pogodnije načine za zaraditi velike novce, a ne biti uhvaćen od strane policije. Oni krivotvorenu robu - odjeću i obuću, ali i druge predmete - prodaju na internetskim stranicama aukcijskih kuća, poput eBaya, kao originale i tako zarađuju.

Nakon što je eBay dobio veći broj pritužbi svojih korisnika, prije svega zbog krivotvorenih palica za golf, provjerili su prodavatelje i otkrili da se koriste računima koji su raspršeni po cijelom svijetu.

Britanski tužitelj istaknuo je kako je zbog prodaje krivotvorenih proizvoda oštećena gotovo svaka veća marka golf palica.

Policija je otkrila kako je najviše prodaja obavljeno u Velikoj Britaniji, SAD-u, Njemačkoj, Australiji i Kini. Krivotvoreni su proizvodi većinom izrađeni u Kini i onda dovezeni u Europu otkud su distribuirani dalje.

Kako je u cijeli posao upleteno jako mnogo ljudi, pretpostavlja se da krivotvoriteljski lanac nikada neće biti u potpunosti prekinut. No, s obzirom na to da zbog takvih kriminalaca legalne robne marke godišnje gube milijune eura zarade, zasigurno će se i dalje boriti protiv njih.

Vezane vijesti

Oceani, prašume, ugrožene vrste na prodaju

Oceani, prašume, ugrožene vrste na prodaju

Kupite koji ocean, amazonsku prašumu ili tigra sa Sumatre za smiješne svote koje nećete požaliti, ponuda je jedne nevladine organizacije koja je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika