28.09.2009. / 08:26

Autor: Nacionalova redakcija

Poroci na naplati: USKOK diže optužnicu protiv Jurice i Vejnovića

USKOK je u međuvremenu od DO-a zatražio svu dokumentaciju koja se tiče Juričine potrošnje, pa sa sada provodi još jedna samostalna revizija poslova bivšeg diplomata

USKOK bi prema svemu sudeći uskoro mogao podignuti optužnicu protiv Jovana Vejnovića i Nevena Jurice, hrvatskih diplomata koji su na različite načine zloupotrijebili svoje pozicije. Trenutačno, obojici je zajedničko da i dalje primaju izdašne plaće iz proračuna, iako je Jurica povučen zbog bolesti, a Vejnović se nalazi u Zagrebu, čekajući istek svog mandata.

Uprava za financijsko-materijalne poslove pročešljala je kontrolu troškova s kojima je Jurica raspolagao za vrijeme svog diplomatskog mandata, i to nakon što je predsjednik Mesić godinama tražio da se to učini. Sumnje su bile opravdane, pokazalo se da je Jurica u više navrata proračunskim sredstvima financirao svoje privatne posjete Las Vegasu, odnosno kockarnicama. Te troškove, a radi se o oko 700 tisuća kuna, potom je bilježio kao službene izdatke, u svrhu lobiranja i reprezentacije.

Nešto drugačiji krimen imao je Jovan Vejnović, koji je tijekom dvije godine švercao alkohol u Libiju. Pokazalo se da je alkohola bilo znatno više od potreba samog veleposlanstva. Temeljem kontrole Uprave za financijsko-materijalne poslove, protiv Vejnovića i Jurice potom su otvorene istrage u Državnom odvjetništvu. Novi list piše kako je USKOK u međuvremenu od DO-a zatražio svu dokumentaciju koja se tiče Juričine potrošnje, pa sa sada provodi još jedna samostalna revizija poslova bivšeg diplomata. Za sada niti jedan od ove dvojice nije priveden na saslušanje, a očekuje se da će do toga doći kada u DO-u budu imali najviše argumenata i dokaza.

Vezane vijesti

Jurica čeka poziv na odsluženje zatvorske kazne

Jurica čeka poziv na odsluženje zatvorske kazne

Neven Jurica, bivši veleposlanik u Washingtonu već nekoliko mjeseci čeka - poziv u zatvor. U procesu koji se zbog trošenja 667 tisuća kuna državnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika