14.10.2009. / 08:18

Autor: Martina Čizmić

Pevec: Propast Pevec Grupe bio bi krah i za hrvatsku trgovinu

Iako je još uvijek vlasnik tvrke, Zdravko Pevec će tek za 15 dana znati hoće li ostati većinski vlasnik ili će zadržati tek manji udio

Zdravko i Višnja PevecZdravko i Višnja PevecZdravko Pevec prvi je hrvatski tajkun koji je zbog gospodarske krize i problema sa tvrtkom morao odstupiti sa čelne pozicije u tvrtki. Nakon što su nekoliko posljednjih mjeseci u javnost curile informacije o problemima sa likvidnošću i isplatom plaća, Pevec je napokon priznao da je u ozbiljnim problemima.

Vjerovnici, banke i dobavljači pokrenuli su postupak restrukturiranja tvrtke kako bi se nekako naplatili, a kako trenutno stvari stoje, nije nemoguće da Pevecovi dobavljači postanu i njegovi vlasnici.

Kako piše Jutarnji list, Pevec i njegova supruga Višnja i dalje su vlasnici tvrtke, no njeno će poslovanje nadzirati iz Nadzornog odbora. Na čelo tvrtke dolazi tročlana uprava.

"Mi smo i dalje vlasnici. Program konzultantske kuće KPMG ima nekoliko varijanti. Jedna je poček i reprogram obveza, a druga da se obveze pretvore u vlasnički udjel u tvrtki. Vidjet ćemo koja će od te dviej varijante biti prihvaćena", priča Pevec za Jutarnji.

Uvjeren je da netko ruši i potkopava projekt koji želi provesti kako bi spasio tvrtku.

"Svaka se pozitivna informacija okrene i ode u javnost. Što nas vi novinari više pitate, više nas pokapate. Pustite nas da radimo", ističe Pevec.

Ne bježi od odgovornosti i obveza koje su tvrtku dovele u tu situaciju, ali smatra kako će tvrtku lakše spasiti ako prekine svu komunikaciju s javnošću.

"To je jedini spas za radnike, vjerovnike, banke i obveze prema državi, da svatko dobije svoje. No, netko u svemu vidi svoju osobnu korist", uvjeren je Pevec.

Odbacuje nagađanja da je posao širio preko realnih okvira.

"Imali smo dobre namjere, ali je došla kriza i sve to povukla jedno za drugim. Nastala je blokada Instalotehne, gdje su nam banke uskratile kredit koji smo koristili, pa smo ostali bez 400 milijuna kuna, bez čega nismo mogli dalje funkcionirati", objašnjava.

Priznaje da ga je sve što se dogodilo sa tvrtkom osobno pogodilo.

"Uložili smo sve u ovo, naša tvrtka je registrirama pod našim imenima, a ne pod nekim 'tradeom'. Uvukli smo djecu u biznis, kompletna naša imovina je tu. Sva su poduzeća isprepletena i povezana", priča Pevec.

Ističe kako je najnepovoljniji scenarij da tvrtka ode u stečaj. Prije svega jer će njegova obitelj u tom slučaju izgubiti sve, ali i jer bi se to odrazilo na 1600 njihovih dobavljača i nekoliko tisuća zaposlenih.

"To se ne smije dogoditi jer bi to bio krah kako za nas tako i za hrvatsku trgovnu", upozorava Pevec u Jutarnjem.

No, unatoč trenutnim problemima odlučan je spasiti tvrtku.

"Neću dići ruke jer sam borac i cijeli se život borim, siguran sam u uspjeh. Ovom situacijom ne vladamo mi, ne idu informacije samo od nas nego od svih, ali na štetu svih nas. Radnici i dobavljači su najviše zbunjeni. Ni sada nismo blokirani, plaće idu iz prometa, a ako nam ne krene roba, bit će sve teže. Zasad još imamo neke zalihe, ali je poslovanje minimalno i želimo da se pokrene. Za 15 dana sve će biti jasno", otkriva.

Vezane vijesti

"Namjerno rušenje Brodotrogira"

"Namjerno rušenje Brodotrogira"

Čelnici sindikata u Brodotrogiru zatražili su danas od prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Radimira Čačića da se žurno očituje o… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika