Objavljeno u Nacionalu br. 727, 2009-10-20

Autor: Hrvoje Šimičević

Krediti blokiranoj tvrtki: Hypo i Šeksov prijatelj spasili poduzetnika koji potapa Brod

Riječ je o tvrtki zbog koje je grad Slavonski Brod, na temelju sumnjivog potraživanja, proteklih dana došao na rub bankrota. Od Hypo banke pokušali smo doznati je li kod njih uobičajena praksa da se toliki plasmani izdaju tvrtki s blokiranim računom. Međutim, ostali smo zakinuti za konkretan odgovor

IVAN MIHALJEVIĆ godinama je bio na čelu Slavonske banke koja je
pripojena Hypo banciIVAN MIHALJEVIĆ godinama je bio na čelu Slavonske banke koja je pripojena Hypo banciNacional posjeduje izvod iz Zemljišnoknjižnog odjela Općinskog suda u Slavonskom Brodu iz kojeg se vidi da su Slavonska i Hypo banka, članice jedne te iste bankarske grupacije, u razdoblju od travnja 2005. do travnja 2009. davale kredite, garancije i pozajmice tvrtki Novogradnja u ukupnom iznosu od 21 milijun kuna. I sve to na temelju hipoteke na jednu te istu nekretninu.

Ta informacija možda ne bi bila zanimljiva da Slavonska i Hypo banka kredite i garancije nisu davale tvrtki čiji je račun tijekom spomenutog razdoblja bio u blokadi, i to zbog poreznog duga državi koji se do danas popeo na 21 milijun kuna. Riječ je o tvrtki zbog koje je grad Slavonski Brod, na temelju sumnjivog potraživanja, proteklih dana došao na rub bankrota.

Od Hypo banke pokušali smo doznati je li kod njih uobičajena praksa da se toliki plasmani izdaju tvrtki s blokiranim računom. Međutim, ostali smo zakinuti za konkretan odgovor, jer su se iz spomenute banke pozvali na bankovnu tajnu. Nismo dobili odgovor ni na pitanje koji su plasmani do danas vraćeni banci.
Slavonska banka u vlasništvu je Hypo banke, a ove je godine dovršeno njeno pripajanje vlasniku. Stoga je posljednji u nizu kredita tvrtki Novogradnja, od 28. travnja ove godine, izdala Hypo banka.

Zanimljivo je da je do pripajanja Hypo banci član Nadzornog odbora Slavonske banke bio Željko Švedl, odvjetnik koji zastupa Novogradnju u sporu sa Slavonskim Brodom. Riječ je o jednom od najmoćnijih slavonskih odvjetnika, s jakim političkim vezama, koji je 90-ih bio šef regionalnog ureda Hrvatskog fonda za privatizaciju u Osijeku. Vrlo je blizak HDZ-ovu moćniku Vladimiru Šeksu. Predsjednik uprave Slavonske banke bio je Ivan Mihaljević, utjecajni slavonski hadezeovac, danas član Uprave Hypo banke. Praksa kreditiranja Novogradnje nastavila se i nakon Mihaljevićeva prelaska u upravu Hypo banke.

Vezane vijesti

Započela realizacija 30 milijuna eura vrijednog projekta vodoopskrbe i odvodnje...

Započela realizacija 30 milijuna eura vrijednog projekta vodoopskrbe i odvodnje Slavonskog Broda

Svečanim potpisivanjem ugovora o sufinanciranju započela je realizacija projekta «Sustav vodoopskrbe i odvodnje s uređajem za pročišćavanje otpadnih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika