21.10.2009. / 16:39

Autor: Hina

Sedmorica bivših pripadnika 7. gardijske brigade zadržani u pritvoru

Naslužbeno se doznaje da je prvoosumnjičeni bivši dozapovjednik "Puma" brigadir Emil Crnčec koji je do nedavnog umirovljenja na vlastiti zahtjev bio zamjenik načelnika Operativne uprave Glavnog stožera HV-a

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaSedmorica bivših pripadnika 7. gardijske brigade Hrvatske vojske osumnjičeni za ubojstvo petorice srpskih ratnih zarobljenika za vrijeme akcije "Maestral 2" zadržani su u 24-satnom pritvoru.

Bivši pripadnici varaždinske brigade poznatije po nazivu "Pume" pred istražnim sucem zagrebačkog Županijskog suda Zdenkom Posavcem branili su se šutnjom, a u pritvoru su zadržani zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke te posebno teških okolnosti djela na koja se terete.

Oni su jutros iza devet sati uz kaznenu prijavu zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika dovedeni na sud iz policije, gdje su se, kako se neslužbeno doznaje, njih šestorica također branila šutnjom, a jedan je navodno djelomično priznao zločin.

Policija ih tereti da su ratne zarobljenike strijeljali po zapovijedi tadašnjeg zapovjednika brigade Ivana Koradea. Povod strijeljanju navodno je bio u tome što su "Pume" par dana ranije u borbama izgubile nekoliko ljudi, od kojih su neki bili i zapovjednici postrojbi unutar brigade.

Zapovijed za strijeljanje Korade je navodno izdao pred više svjedoka, nakon čega su zarobljenici pobijeni automatskim puškama. Tako su 9. i 10. rujna 1995. u mjestima Mliništa i Halapići kod Glamoča ubijeni zarobljeni vojnici Republike Srpske Radoslav Lakić, Pero Vidović, Petar Jotanović, Dragoslav Mutić, Borislav Vukić i jedan nepoznati muškarac.

Naslužbeno se doznaje da je prvoosumnjičeni bivši dozapovjednik "Puma" brigadir Emil Crnčec koji je do nedavnog umirovljenja na vlastiti zahtjev bio zamjenik načelnika Operativne uprave Glavnog stožera HV-a. Prema pisanju medija, on je ovog ljeta trebao postati član hrvatske NATO delegacije u Bruxellesu.

Osim njega, osumnjičen je i Nenad Jurinac, koji je također bio u stožeru brigade, te Tihomir Šavorić koji je nakon rata izabran za gradskog vijećnika u Ivancu. Ostali osumnjičenici su Anto Novačić, Robert Precehtjer, Goran Gaća i Robert Bevak.

Tijekom policijske istrage osumnjičenicima je u pretragama oduzeto više komada streljiva i oružja koje su ilegalno posjedovali.

Vezane vijesti

Čačić podliježe mađarskom pravosuđu

Čačić podliježe mađarskom pravosuđu

Prvi potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Republike Hrvatske Radimir Čačić, optužen za izazivanje prometne nesreće 2010. s dvije poginule… Više

Komentari

registracija
23/9/09

nikopol, 22.10.09. 00:35

Jebote, samo tako upucali cetnike. Nevjerovatno. Trebali su im zelene marame na glave pa kuci poslati, da ih njihovi zakolju.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika