23.10.2009. / 12:32

Autor: Hina

Pad prodaje kamiona u Europi u rujnu

Prodaja kamiona dobro je mjerilo stanja u gospodarstvu jer odražava promjene u međunarodnoj trgovini

Najveći je pad u rujnu zabilježen u segmentu kamiona težih od 16 tona, u kojem je broj novih registracija smanjen za 42,2 postoNajveći je pad u rujnu zabilježen u segmentu kamiona težih od 16 tona, u kojem je broj novih registracija smanjen za 42,2 postoRegistracije novih komercijalnih vozila u Europi u rujnu su umanjene za 27,7 posto, što je njihov sedamnaesti uzastopni mjesečni pad, pokazali su u petak najnoviji podaci Europskog udruženja proizvođača automobila (ACEA).

Podaci o prodaji kamiona, dobar pokazatelj gospodarskog stanja, u oštroj su suprotnosti sa 6,3-postotnim rastom prodaje putničkih automobila u rujnu koji je ACEA objavila prošli tjedan, zahvaljujući rastu potražnje potaknute državnim paketima poticaja.

Komercijalna vozila uglavnom se ne mogu kvalificirati za sheme zamjene starog za novo.

Prodaja novih kamiona u 27 zemalja članica Europske unije i zemljama Europske slobodne trgovinske zone (EFTA) izuzev Cipra i Malte, u prvih devet mjeseci ove godine pala je 35,6 posto, na ukupno 1.270.241 registriranih novih teretnih vozila.

Prodaja kamiona dobro je mjerilo stanja u gospodarstvu jer odražava promjene u međunarodnoj trgovini. Prema podacima ACEA-e, komercijalna vozila prevoze 72,5 posto ukupnog tereta u Europi.

Najveći je pad u rujnu zabilježen u segmentu kamiona težih od 16 tona, u kojem je broj novih registracija smanjen za 42,2 posto.

Nešto su bolje rezultate imali kamioneti, kojih je u tome mjesecu registrirano 25,4 posto manje, dok su komercijalna vozila teža od 3,5 tone zabilježila 39,4-postotni pad novih registracija. Autobusa je registrirano 12,1 posto manje.

U petak je švedski proizvođač kamiona Volvo, drugi po veličini proizvođač kamiona u svijetu, izvijestio da je u trećem tromjesečju zabilježio manji od očekivanog operativni gubitak, u visini 4,1 milijardu švedskih kruna (597 milijuna dolara), zahvaljujući snažnim rezanjima troškova. Kompanija je potvrdila prognoze o oštrom padu na ključnim tržištima.

MAN i Scania bi svoje rezultate za treće tromjesečje trebali objaviti idući tjedan.

Vezane vijesti

Finci pokreću policijsku istragu: Pod sumnjom poslovi Patrie u Hrvatskoj

Finci pokreću policijsku istragu: Pod sumnjom poslovi Patrie u Hrvatskoj

Finska policija uskoro bi mogla krenuti s istragom koja bi proučavala moguće podmićivanje hrvatskih dužnosnika od strane finske tvrtke Patria, koja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika