12.11.2009. / 15:20

Autor: Hina

Španjolska Katolička crkva prijeti izopćenjem pristašama pobačaja

Više od 100.000 pobačaja izvodi se svake godine u Španjolskoj, a kao najčešći uzrok za prekid trudnoće navodi se opasnost za psihičko zdravlje žene

Španjolska Katolička crkva zaoštrila je kampanju protiv vladina plana da liberalizira zakon o pobačaju, izvijestili su u u četvrtak mediji.

Glasnogovornik Biskupske konferencije Juan Antonio Martinez Camino opisao je pobačaj kao "smrtni grijeh" i "herezu" te poručio da se katolici koji podupiru pobačaj ne mogu pričestiti i bit će automatski izopćeni iz Crkve.

Po nacrtu novog zakona, koji je u parlamentu, pobačaj bi se izvodio do 14. tjedna trudnoće na zahtjev u kojemu ne bi trebalo obrazlagati uzroke prekida.

Više od 100.000 pobačaja izvodi se svake godine u Španjolskoj, a kao najčešći uzrok za prekid trudnoće navodi se opasnost za psihičko zdravlje žene.

Novim zakonom trudnoću bi mogle prekinuti i 16-godišnjakinje bez znanja roditelja.

Stotine tisuća ljudi prosvjedovale su protiv prijedloga novog zakona u listopadu, u čemu ih je poduprla Katolička crkva.

Političari iz nekoliko stranaka kritizirali su stajalište Biskupske konferencije. Uspoređivali su komentare glasnogovornika s ponašanjem inkvizicije i kazali da on ne može zastupati sve katolike.

Vezane vijesti

Nerad, licemjerje, bezosjećajnost

Nerad, licemjerje, bezosjećajnost

Komisija Iustittia et pax Hrvatske biskupske konferencije poziva vjernike i građane da se 4. ožujka pridruže širokoj akciji Europskog saveza za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika