17.11.2009. / 11:34

Autor: Boris Bilas

Prvi potez Škegrina savjeta: Država štedi rezanjem povlaštenih mirovina

Gospodarski savjet tako bi svojim prvim radikalnim potezom mogao zahvatiti 179 tisuća "povlaštenih" umirovljenika koji državni proračun godišnje stoje oko osam milijardi kuna. Na tih 15,5 posto umirovljenika otpada čak 25 posto sredstava za mirovine

Borislav Škegro jedan je od članova Gospodarskog savjeta Jadranke KosorBorislav Škegro jedan je od članova Gospodarskog savjeta Jadranke KosorČlanovi gospodarskog savjeta Vlade, koje je prošlog petka imenovala Jadranka Kosor, već su se prihvatili posla te su počeli rješavati najveće probleme hrvatskog gospodarstva.

Jedan od tih problema je i štednja u državnom proračunu za iduću godinu, i to prije svega na plaćama i mirovinama. Kako u današnjem izdanju piše Slobodna Dalmacija, Vlada neće smanjivati "obične" plaće i mirovine državnih i javnih službenika, ali bi se na udaru mogle naći povlaštene mirovine.

179 tisuća povlaštenih mirovina

Gospodarski savjet tako bi svojim prvim radikalnim potezom mogao zahvatiti 179 tisuća "povlaštenih" umirovljenika" koji državni proračun godišnje stoje oko osam milijardi kuna. Na tih 15,5 posto umirovljenika otpada čak 25 posto sredstava za mirovine.

Među njima najveći broj otpada bivše pripadnike HV, branitelje iz Domovinskog rata i pripadnike HVO-a. Za te tri grupe se godišnje izdvaja oko 5,2 milijarde kuna, a oni čine oko sedam posto ukupnog broja umirovljenika. Međutim, država za njih iz ukupne sume za mirovine izdvaja čak 15 posto, a njihova prosječna mirovina iznosi 5600 kuna, piše Slobodna.

Mirovina saborskih zastupnika 10 tisuća kuna

Korisnika povlaštenih saborskih mirovina ima 479, a prosječna mjesečna primanja tih "umirovljenika" iznose 10 tisuća kuna, dok redovitim članovima HAZU-a mirovina iznosi 7730 kuna.

Zanimljivo kako na popisu onih koji primaju povlaštenu mirovinu više od 43 tisuće pripadnika NOR-a koji prosječno dobivaju mirovinu od 2683 kuna.

Iako još nije poznato za koliko će Vlada smanjiti povlaštene mirovine, sigurno je kako bi njihovim rezanjem mogla uštedjeti milijarde kuna proračunskog novca.

Vezane vijesti

Josipović: Ukidanje povlaštenih mirovina je dogovoreno

Josipović: Ukidanje povlaštenih mirovina je dogovoreno

Predsjednik Ivo Josipović rekao je danas u Rovinju odgovarajući na novinarsko pitanje o tome što misli o traženju saborske oporbe da se ukinu… Više

Komentari

registracija
27/7/09

verina, 17.11.09. 12:21

Ne rezanje, nego ukidanje povlaštenih mirovina! Čime su nas to zadužili saborski zastupnici? Braniteljske mirovine treba "pročešljati" i svima mlađima od 60, ukoliko nisu invalidi, odgoditi primanje mirovine do 60. godine. PTSP je dijagnoza koju treba prekrižiti na rješenju za mirovinu!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika