18.11.2009. / 15:53

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Santini: Neoporezivi dio dohotka treba povećati na 5000 kuna

Sindikati predlažu da se umjesto nastavka kriznog poreza, riješi problem izbjegavanja plaćanja poreza

Guste SantiniGuste SantiniOkrugli stol Saveza samostalnih sindikata Hrvatske na kojemu se raspravljalo o poreznoj politici u zemlji, izrodio je nekoliko veoma interesantnih prijedloga kako promijeniti oporezivanje.

Među ostalima, neovisni ekonomski stručnjak Guste Santini tako je predložio kako bi u sklopu porezne reforme neoporezivi dio dohotka trebalo povećati na 5000 kuna, jer trenutni način oporezivanja 'čak onemogućuje reprodukciju radne snage'.

Uz ocjenu kako Hrvatska ima nerazumno visoku poreznu presiju, Santini je predložio da se od 1. siječnja osim povećanja neoporezivog dijela uvedu tri porezne stope na dohodak - od 5001 kune do 15.000 kuna stopa od 10 posto, od 15.001 kune do 30.000 kuna stopa od 20 posto, a iznad 30.001 kune stopa od 30 posto.

Rasteretiti plaće, oporezivati potrošnju

Time bi se rasteretile plaće, a zauzvrat treba jače oporezovati potrošnju - povećati PDV na 25 posto te uvesti nove i povećati postojeće trošarine.

Santini je okupljenim sindikalcima rekao da je Hrvatska dosadašnjom ekonomskom politikom destruirala vlastitu proizvodnju, da je stabilni tečaj kune postao sam sebi svrhom, te prognozirao da će iduća godina biti još teža od ove. Reformom poreznog sustava tečaj kune treba neizravno devalvirati, a platna bilanca s inozemstvom dugoročno nam mora biti uravnotežena, kazao je.

Predsjednica SSSH-a Ana Knežević ustvrdila je da se uvođenje tzv. kriznog poreza moglo izbjeći rješavanjem problema visoke porezne evazije.

Riješiti problem izbjegavanja plaćanja poreza

Istraživanje SSSH-a i Svjetske banke iz 2006. pokazalo je kako je država te godine zbog porezne evazije izgubila osam milijardi kuna prihoda. Za trenutno stanje nema službenog podatka, no iz jednog ministarstva neslužbeno doznajem da se taj iznos popeo na 12 milijardi kuna, kazala je Knežević.

I SSSH predlaže povećanje neoporezivog dijela dohotka, i to na visinu iznosa minimalne plaće, tako da bi se neoporezivi dio sa sadašnjih 1800 kuna povećao na 2814 kuna.

Sindikat smatra da treba jednako porezno opteretiti rad i kapital, rekao je ekonomski savjetnik SSSH-a Mario Švigir, pa bi trebalo oporezovati kapitalnu dobit, dividende i prodaju poduzeća, te uvesti porez na bogatstvo, nekretnine koje nisu u stambenoj i proizvodnoj funkciji, imovinu čije se podrijetlo ne može dokazati i nasljedstvo iznad određenog cenzusa.

SSSH smatra i da bi trebalo preispitati stope PDV-a te uvesti diferencirane stope za socijalne kategorije stanovništva.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika