12.12.2009. / 17:17

Autor: Hina

Summit o klimi: Desetine tisuća prosvjednika diljem svijeta

Prosvjedovalo se i u Australiji. Osobito velik broj prosvjednika okupio se u Canberri, Sydneyu i Melbourneu. U Manilli je prosvjedovalo nekoliko stotina demonstranata, uglavnom studenata. U Hong Kongu i Džakarti također se okupilo više stotina prosvjednika

Foto: ReutersFoto: ReutersDesetine tisuća prosvjednika u subotu je demonstriralo diljem svijetu tražeći konstruktivan i obvezujući sporazum na summitu o klimatskim promjenama koji se do 18. prosinca održava u Kopenhagenu, dok je na prosvjedima u Danskoj došlo do prvih izgreda, objavili su službeni izvori.

U samome središtu glavnoga danskog grada oko tri stotine prosvjednika odjevenih u crno razbijalo je izloge trgovina, nedugo nakon što je u najavljeni prosvjed ispred zgrade parlamenta krenulo gotovo 50 tisuća tisuća demonstranata.

Skupina od tristotinjak mladih u crnom, naoružanih kamenjem i čekićima razbijala je izloge u središtu grada, istodobno puštajući suzavac. U tome ih je pokušalo spriječiti pedesetak specijalaca, no bez uspjeha. Incidenti skupine odjevene u crno uslijedili su samo pola sata nakon početka najavljenih prosvjeda više desetaka tisuća demonstranata koji su krenuli ispred zgrade parlamenta do kongresnog Bella Centera, šest km udaljenog od središta Kopenhagena, gdje se održava summit.

Mnogi prosvjednici doputovali su iz nekoliko velikih njemačkih gradova, potom iz Londona iz Amsterdama te iz Milana, no bilo je ondje Kineza i Koreanaca te državljana nekih afričkih zemalja. Jedan od prosvjednika maskiran u Djeda Mraza nosio je transparent s upozorenjem da se zatopljenje na Arktiku događa dva puta brže nego drugdje na Zemlji te transparent: "Moj sob to više ne može podnijeti."

Organizacija Oxfam angažirala je nekoliko poznatih ličnosti, među kojima dansku manekenu Helenu Christensen, beninsku pjevačicu Angelique Kidjo, bivšu povjerenicu UN-a za izbjeglice Mary Robinson koje su govorile prosvjednicima okupljenim u Kopenhagenu.

I južnoafrički nadbiskup Desmond Tutu trebao bi večeras sudjelovati u paljenju svijeća ispred kongresnog centra Bella.

U azijsko-pacifičkoj regiji, u kojoj se nalaze mnoge države, među kojima je veliki broj otočnih država, osobito pogođenih globalnim zatopljenjem - zbog podizanja razine mora, prosvjedi su privukli više od 50.000 osoba. Prosvjedovalo se i u Australiji. Osobito velik broj prosvjednika okupio se u Canberri, Sydneyu i Melbourneu. U Manilli je prosvjedovalo nekoliko stotina demonstranata, uglavnom studenata. U Hong Kongu i Džakarti također se okupilo više stotina prosvjednika.

Policija uhitila 400 nasilnih prosvjednika

Oko 400 osoba uhićeno je u subotu tijekom prosvjeda održanih na marginama pregovora o klimatskim promjenama u Kopenhagenu, izvijestila je u subotu policija.

"Policija je uhitila oko 400 osoba", uglavnom članova iznimno nasilne skupine koja djeluje pod nazivom Black Bloc, a njihovi su članovi bili nasilni i pravili su nerede i na summitu NATO-a održanom u travnju u Strasbourgu.

Incidenti su počeli nedugo nakon najavljenog početka prosvjeda, kada je skupina od oko 300 demonstranata odjevena u crno počela razbijati izloge trgovina u centru Kopenhagena. Očevici tvrde da su izloge razbijali čekićima i kamenjem te da su bacali petarde. Razbili su i prozore na zgradi ministarstva vanjskih poslova, kazao je drugi čovjek kopenhaške policije Per Larsen.

Vezane vijesti

Rukometna LP: Kopenhagen izbacio Barcelonu

Rukometna LP: Kopenhagen izbacio Barcelonu

Prvo iznenađenje u četvrtfinalu rukometne Lige prvaka dogodilo se u Barceloni gdje istoimeni domaćin i branitelj naslova nije uspio nadoknaditi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika