23.11.2011. / 12:19

Autor: Nacional.hr

Klimatolozi opet hakirani

Hakerski napad nazvan je ClimateGate 2, jer se isto dogodilo 2009. godine neposredno prije konferencije u Copenhagenu, kad je skandal nazvan ClimateGate

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaSedam dana prije početka UN-ove konferencije o klimatskim promjenama u Durbanu u Južnoafričkoj Republici, na internetu su se ponovno pojavili privatni e-mailovi poznatih svjetskih klimatologa.

Hakerski napad nazvan je ClimateGate 2, jer se isto dogodilo 2009. godine neposredno prije konferencije u Copenhagenu, kad je skandal nazvan ClimateGate. Hakeri su i ovaj put preko ruskog servera objavili više od 5 000 internetskih poruka i nekoliko radnih dokumenata povezanih s Međunarodnim panelom za klimatske promjene. Sadržaji su se počeli razmjenjivati u zajednici blogera klimatskih skeptika.

Objavljivanje podataka uzrokovalo je sumnju u tvrdnje i istraživanje znanstvenika kako određene aktivnosti uzrokuju globalno zagrijavanje. Četiri neovisne istrage su 2009. godine dokazale kako su radovi klimatologa vjerodostojni i sumnje su odbačene. Analitičari su ipak upozorili kako je znanstvena zajednica u tom trenutku trebala djelovati otvorenije i bolje komunicirati s javnošću.

Vezane vijesti

Države rade premalo na problemu globalnog zagrijavanja

Države rade premalo na problemu globalnog zagrijavanja

Emisija stakleničkih plinova do 2020. godine mogla bi porasti na devet milijarda tona iznad razine potrebne za ograničenje globalnog zagrijavanja,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika