13.12.2009. / 16:41

Autor: Boris Bilas

Fižulić kod Stankovića: Na svijetu nitko nema kamate poput Hrvatske

Jednim od najvećih gospodarskih problema u Hrvatskoj smatra pesimizam potrošača koji je danas "vjerojatno na najvišoj razini otkad se mjeri"

Goranko FižulićGoranko Fižulić"Hrvatskoj su potrebni prijevremeni parlamentarni izbori i reforme", ustvrdio je u emisiji Nedjeljom u dva bivši ministar gospodarstva, danas poduzetnik Goranko Fižulić.

Predvidio je da ćemo izaći iz krize u drugom i trećem kvartalu 2010. godine pod uvjetom da se u Hrvatsku vrate turisti i inozemne investicije. Začuđen je podatkom da su kamatne stope u Hrvatskoj na rekordnim razinama iako je gospodarstvo u recesiji.

"Na svijetu nema takvo što", rekao je.

Jednim od najvećih gospodarskih problema u Hrvatskoj smatra pesimizam potrošača koji je danas "vjerojatno na najvišoj razini otkad se mjeri".

"Bez optimizma nema potrošnje, a tako svima nama koji živimo od potrošnje neće biti lako", objasnio je.

Fižulić je rekao da naše gospodarstvo nije kadro financirati državu s tolikom administracijom i dvadeset županija.

"Hrvatska treba imati pet velikih regija, 30 gradova i stotinjak općina. To je savjet inozemnih, europskih savjetnika, ali sve više i hrvatskih. Ako se to dogodi, doći će do milijardnih ušteda", rekao je.

Na pitanje što misli o predizbornoj kampanji predsjedničkih kandidata, Fižulić je odgovorio kako smatra da se kampanja vodi na krivi način jer kandidati obećaju promjene koje nemaju ovlasti učiniti. Iako se vratio u HSLS kaže da se neće aktivno baviti politikom jer smatra da ona i posao ne mogu ići zajedno.

Za svoju tvrtku Magma kaže da su morali otpustiti 317 radnika, a najniža plaća u tvrtki je oko 4000 kuna. Na upit Aleksandra Stankovića da ima zaposlenica koje imaju plaću 2000 kuna Fižulić je rekao da je to nemoguće i pozvao te radnice da mu se jave.

Na pitanje kako uskladiti biznis i političku karijeru, Fižulić je rekao da svatko tko obavlja izvršnu funkciju u državi može pogodovati svom biznisu.

"Svaki povratak u politiku traži stvarni odmak od biznisa, a to znači prodaju udjela. Europska politička praksa temelji se na tome da se političari odmiču od posla. U SAD-u je druga praksa, ali i sami znamo da njihova demokracija i nije baš na cijeni", rekao je Fižulić.

Vezane vijesti

Tvrtka na izdisaju, a šef glumi velikog morskog vuka

Tvrtka na izdisaju, a šef glumi velikog morskog vuka

Ako se ne dogodi čudo - a čuda su u biznisu rijetka - u iduća dva tjedna napokon bi trebao biti otvoren stečaj Magme. Uvod u konačni čin propasti… Više

Komentari

registracija
27/8/09

Lujo1, 13.12.09. 19:10

Ovaj "mudri" gospodin je debelo sudjelovao u "privatizaciji" svega kaj je stvoreno u socijalizmu, a svoj položaj ministra je svojevremeno isto tak debelo iskoristil u privatne svrhe. Sad mu je ćini se ponestalo opljačkanog, pa bi opet malo u politiku - možda je ostalo još kaj za opljačkati - iz socijalizma jer poslije socijalizma nismo ništa stvorili, ali smo jako puno toga uništili!!


registracija
11/12/09

excalibur, 14.12.09. 11:01

Čovjek s opasnim i štetnim namjerama po Hrvatsku. U njegovim kineskim pogonima rade djevojčice od 10 godina. Obična...... GAMAD!


registracija
23/6/09

Harmon, 15.12.09. 01:54

Evo genijalca ponovo ! Samo nam je on jos falio. Hoce li opet na biciklu dolaziti na sastanke ? Patuljak po svemu, a cak nije ni da ga se stavi u vrt !


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika