12.09.2002. / 00:00

Autor: Sandra Milković

KRIMINAL U ZDRAVSTVU

POLICIJA RASPOLAŽE ZNAČAJNIM OTKRIĆIMA U SLUČAJU KURJAK

Iako policija još čuva sve podatke o dosadašnjem tijeku istrage, neslužbeno se doznaje da zagrebačka policija raspolaže značajnim otkrićima i svjedočenjima u slučaju Kurjak. Asima Kurjaka, najpoznatijeg hrvatskog ginekologa se tereti da je na nezakonit način i bez znanja pacijentica uzimao njihove jajne stanice za oplodnju drugih žena, te za brojne operacije nepostojećih materničnih pregrada.
Nakon što je Nacional prvi pisao o nezakonitim Kurjakovim radnjama i uopće otvaranja cijele afere, osnovana je koordinacija Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu i PU zagrebačke radi ispitivanja istinitosti navoda objavljenih u novinama. Radi se o povijestima bolesti pacijentica liječenih u Modernom medicinskom centru (MMC) u Crikvenici i Zagrebu na kojima je zapisano da su pacijentice ili davatelji ili primatelji jajne stanice u postupku medicinski potpomognute oplodnje. Ipak, najteži dio optužnice odnosi se na mogućnost da su se jajne stanice uzimane bez znanja pacijentica, odnosno, da u ovoj državi ima žena koje imaju djecu a da to ni ne znaju.
U dijelu istrage oko operacija materničnih pregrada policiji su dostavljeni dokazi – uplatnice i uputnice – koje između ostalog potvrđuju da je dr. Kurjak naplaćivao te operacije u MMC-u a izvodio ih u državnoj bolnici «Sveti Duh» gdje je, do izbijanja ove afere, bio predstojnik Klinike za ginekologiju i porodništvo. Na taj je način oštetio vlastitu bolnicu, pa će se istraga vjerojatno proširiti i na provjeru plaćanja poreza u privatnom biznisu dr. Kurjaka.

Vezane vijesti

Jedan od sedam Amerikanaca bez zdravstvene zaštite

Jedan od sedam Amerikanaca bez zdravstvene zaštite

Blizu jedan od sedam Amerikanaca ili 15,1 posto američke populacije bilo je bez zdravstvene zaštite u 2011. godini, pokazuje istraživanje nadležne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika