17.12.2009. / 15:55

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Akcija Grubori: 17 osoba pod policijskom istragom za ratni zločin

"Moja uloga je nesporna i smatram se nevinim u odnosu na moguće inkriminacije", kazao je Sačić sredinom 2002., kada je razgovarao s istražiteljima ICTY-a u svojstvu svjedoka

Željko SačićŽeljko SačićPolicijskom istragom ubojstva petero civila u selu Gruborima nakon akcije "Oluja" 1995. obuhvaćeno je 17 osoba, među kojima je pet aktivnih pripadnika MUP, izvijestilo je poslijepodne Ravnateljstvo policije.

Ne otkrivajući identitet osoba koje su obuhvaćene kriminalističkim istraživanjem policija je priopćila da se istraga u suradnji sa zagrebačkim Županijskim državnim odvjetništvom vodi zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i to na području zagrebačke i šibensko-kninske policijske uprave.

Nagovaranje svjedoka

U policijskoj akciji danas je uhićen i Željko Sačić, bivši pomoćnik zapovjednika Specijalne policije i haškog optuženika generala Mladena Markača.

Sačićev odvjetni Zvonimir Hodak ranije je izjavio da je njegov branjenik uhićen zbog kaznenog djela sprečavanja dokazivanja, odnosno nagovaranja svjedoka na lažno svjedočenje. Kazao je da mu pojedinosti još nisu poznati, no ocijenio je kako je riječ o nastavku dodvoravanja hrvatskih vlasti haaškom tužiteljstvu.

Sačić 2002. razgovarao s istražiteljima

Sačić je u prosincu 2004. primio poziv na razgovor s haškim istražiteljima u svojstvu osumnjičenika, vezano uz istragu operacije Oluja, odnosno optužnicu protiv trojice hrvatskih generala.

"Moja uloga je nesporna i smatram se nevinim u odnosu na moguće inkriminacije", kazao je tada Sačić, koji je sredinom 2002. razgovarao s istražiteljima ICTY-a u svojstvu svjedoka.

U Gruborima kraj Knina 20-tak dana nakon "Oluje" ubijeno je petero srpskih civila - Đuro Karanović, Miloš Grubor, Jovo Grubor, Marija Grubor i Milka Grubor, u dobi između 45 i 90 godina, a spaljeno je više od 20 kuća.

Vezane vijesti

Žalbeno vijeće 'što prije' odlučuje o sudbini novih dokaza

Žalbeno vijeće 'što prije' odlučuje o sudbini novih dokaza

Žalbeno vijeće Haaškoga suda u predmetu "Gotovina i Markač" donijet će odluku o zahtjevu obrane za uvođenjem novih dokaza u žalbeni postupak "što je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika