Objavljeno u Nacionalu br. 742, 2010-02-02

Autor: Marko Ćustić

NOVA GENERACIJA videoigara

Seks i romansa u igrama za odrasle

SVE JE VIŠE ODRASLIH igrača video igara pa se i njihova tematika mijenja: seksualne situacije postale su uobičajeni sadržaj

SEKSUALNA KOLEKCIJA
U igri The Witcher igrač može spavati s nizom ženskih likova, a nakon svakog snošaja za uspomenu
dobije kartuSEKSUALNA KOLEKCIJA U igri The Witcher igrač može spavati s nizom ženskih likova, a nakon svakog snošaja za uspomenu dobije kartuVideoigra Mass Effect 2 prodana je u prvom tjednu od izlaska u 2 milijuna primjeraka i već je sada izgledno da će biti jedan od najvećih hitova godine. S prosječnom cijenom od pedesetak dolara, Mass Effect 2 je u prvom tjednu zaradio milijardu dolara, više od filma "Avatar".

Osim što uobičajeno putuju galaksijom, upoznaju zanimljive izvanzemaljce i ubijaju ih, igrači Mass Effecta mogu se upustiti i u romansu s nekim od sporednih likova, koja uz odgovarajuće dijaloge može dovesti i do snošaja. Nije to nikakva tajna onima koji su igrali prvi Mass Effect prije dvije godine.


Oni su također mogli odvesti u krevet nekog od članova posade svog svemirskog broda. Na izbor su imali vojnika ili vojnikinju sa Zemlje te antropomorfnu izvanzemaljku plave boje kože. Ako odluče u drugom nastavku prevariti ljubavnicu ili ljubavnika iz prvog dijela, njihov će lik prije seksa prekriti fotografiju stare ljubavi. Mass Effect 2 samo je jedna u nizu videoigara u novije vrijeme koje donose seks i romansu kao integralni dio igre. Seksualno sugestivni sadržaj iskorištava se za promociju videoigara još od 80-ih - ništa neobično s obzirom na to da su u to vrijeme konzumenti igara bili tinejdžeri kojima je pažnju bilo najlakše pobuditi slikom polugole barbarke s mačem ili tajne agentice u superuskom kožnom kostimiću. Međutim, posljednjih godina nastala su dva velika zaokreta u svijetu videoigara. Prvi je bio taj da su igrači odrasli 80-ih postali tridesetogodišnjaci, ali su se nastavili igrati.

DRAGON AGE: ORIGINS fantazijska igra smještena u svijet čarobnjaka, magije i vilenjaka nabijena je
seksualnim i nasilnim sadržajima te je posve očito da je namijenjena isključivo odrasloj populacijiDRAGON AGE: ORIGINS fantazijska igra smještena u svijet čarobnjaka, magije i vilenjaka nabijena je seksualnim i nasilnim sadržajima te je posve očito da je namijenjena isključivo odrasloj populacijiDrugi je bio taj da je hardver, konzole i kompjutori, postao toliko jak da igre mogu biti kompleksne i bogate sadržajem. Današnje videoigre obuhvaćaju cijele svijetove, galaksiju sa stotinama planeta ili čitav grad s tisućama zgrada, prometom i slučajnim prolaznicima koji vode svoje vlastite živote. U takvim kompleksnim okruženjima i seksualnost je našla svoje mjesto. Tipičan je primjer serijal Grand Theft Auto, u kojem igrač preuzima ulogu kriminalca na ulicama velegrada i može do mile volje otimati automobile, pljačkati, ubijati i tako redom. U tim igrama igrač može i koristiti usluge prostitutke, a seksualno nabijen sadržaj GTA koristi i u oglašavanju, kao i za namjerno izazivanje kontrovezi, kako bi se o igri pisalo u medijima. Igra Dragon Age: Origins, krvava fantazija smještena u svijet čarobnjaka, vilenjaka i političkih spletaka, također je nabijena seksualnim sadržajem.

U njoj igrač može pristati na spolni odnos s određenim demonima, od kojih onda može dobiti razne pogodnosti u igri. U sličnom srednjovjekovnom fantazijskom okruženju odvija se i The Witcher, a u toj igri glavni lik, Geralt, može spavati s pedesetak različitih ženskih likova, a nakon svakog seksualnog osvajanja dobiva kartu s likom ljubavnice za uspomenu. Karte su za američko izdanje morale biti retuširane, a u europskom izdanju su ostale onakve kakvima su ih zamislili tvorci igre. Seksualnih sadržaja u videoigrama sigurno će biti još i više - mnoge od najuspješnijih igara u posljednje vrijeme prepune su seksualnosti, a kako industrija video igara funkcionira na principu da svi kopiraju ono što radi nekolicina uspješnih, trend će se sigurno nastavit.

Vezane vijesti

Hrvatske videoigre za globalno tržište

Hrvatske videoigre za globalno tržište

Evo prizora iz jednog ureda u mirnom, zelenom, dijelu Zagreba: u svijetloj sobi za radnim stolovima sjede četvorica muškaraca. Na bijeloj ploči usred… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika