09.04.2010. / 09:50

Autor: Marko Biočina

Nepravilnosti kod NTF-a: Vlasnik Naftnog terminala Ploče radi bez koncesije

Kako je za nacional.hr potvrdio čelni čovjek Lučke uprave Ploče Tomislav Batur, terminal se nalazi na pomorskom dobru, te kao takav, sukladno hrvatskim zakonima mora imati koncesiju da bi radio, a to nije slučaj

Nakon što je prošlog tjedna zbog duga od 4,8 milijuna dolara blokiran račun tvrtke NTF, vlasnika naftnog terminala u Pločama, sad je otkriveno i kako ta tvrtka već godinama posluje bez valjane koncesije za skladištenje tekućih tereta.

Naime, kako je za nacional.hr potvrdio čelni čovjek Lučke uprave Ploče Tomislav Batur, terminal se nalazi na pomorskom dobru, te kao takav, sukladno hrvatskim zakonima mora imati koncesiju da bi radio, a to nije slučaj: "Neosporna je činjenica da se terminal nalazi na pomorskom dobru, a to je, nakon dugog spora potvrđeno i sudskom presudom Trgovačkog suda u Dubrovniku.

Zemljište je pomorsko dobro

Dakle, tvrtka NTF, sljednica bosanskohercegovačkog Energoinvesta, neosporni je vlasnik nekretnina i opreme koji čine terminal, ali zemljište je pomorsko dobro i kao takvo može pripadati jedino Republici Hrvatskoj. Sukladno tome, NTF bi morao imati valjanu koncesiju za obavljanje svoje djelatnosti, ali je nema, prvenstveno zato što takva koncesija nikad niti nije izdana, niti je javni natječaj za njezino izdavanje ikad proveden.

Takvo stanje je potpuno neprihvatljivo iz najmanje tri razloga. Kao prvo, diskriminirani su ostali ovlaštenici koncesija na području luke, Lučka uprava ne može provoditi svoje zakonom propisane ovlasti u svezi poslovanja ovog subjekta, te na kraju država na ime ne naplaćene koncesijske naknade gubi 2 milijuna kuna godišnje. S obzirom da se radi o osjetljivom međudržavnom problemu dosad smo izbjegavali bilo kakve radikalne mjere, ali o svemu smo obavijestili nadležne hrvatske institucije i očekujemo kako ćemo uskoro krenuti u rješavanje tog problema".

Nema nikave sumnje kako bi se u budućem natječaju za koncesiju posebno vrednovala uloga i bivša ulaganja NTF-a i ntvrtkinih pravnih prednika, ali činjenica je kako je na ovaj način dodatno zakomplicirana ionako teška situacija u kojoj se NTF nalazi. Naime, tvrtka sama nema dovoljne prihode da bi u roku od 60 dana vjerovnicima isplatila traženih 4,8 milijuna dolara i tako se spasila od stečaja, pa su dužnosnici njezinog vlasnika tvrtke Terminali federacije već najavili kako pregovaraju s novim ulagačima koji bi navodno pokrili minuse terminala.

Brojne nepravilnosti u radu NTF-a

Ipak, vrlo je upitno postoje li ulagači koji su spremni uložiti gotovo 5 milijuna dolara, bez ikakvih garancija da će pobijediti na koncesijskom natječaju koji bi uskoro mogao biti raspisan i uopće moći koristiti terminal. S druge strane, Batur naglašava kako u radu NTF-a trenutno postoji cijeli niz nepravilnosti, koje Lučka uprava ne može otkloniti. Tako je tvrtka nedavno bez ikakve zakonske osnove ili ovlasti svojim korisnicima nametnula nove namete.

Jedan od takvih nameta je i "naplata pregleda ADR dokumenata", a Batur tvrdi kako se radi o nezakonitom nametu: "To je svojevrsni harač na koji NTF nema pravo. Mi smo ih upozoravali da to ne čine, ali mi dosad nismo imali ovlasti da ih spriječimo, upravo zato što su poslovali u drukčijem režimu od ostalih korisnika Luke. Baš zato je iznimno važno da se u što kraćem roku provede koncesijski natječaj, te da se poslovanje NTF-a dovede pod nadležnost Lučke uprave, odnosno u okvire hrvatskih zakona".

Vezane vijesti

Obrat u borbi za bosansko skladište: Malezijska Suria Group preuzima naftni...

Obrat u borbi za bosansko skladište: Malezijska Suria Group preuzima naftni terminal u Pločama

Velika malezijska tvrtka Suria Group pobjednik je javnog natječaja za najam naftnog terminala u Pločama, doznao je Nacional iz dobro obaviještenih… Više

Komentari

registracija
2/12/09

gromco, 09.04.10. 11:14

najbolje poslati karlovacku miliciju da istrazi cijeli taj slucaj... bitch.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika