12.04.2010. / 15:47

Autor: Hrvoje Šimičević

'Ministarstvo neće objaviti 'Registar' lokala za pušače, to nam nije u interesu'

"Ministarstvo ovakvim zakonskim propisima želi smanjiti postotak pušenja u Hrvatskoj, a samom objavom takvih podataka zapravo bi napravili suprotan učinak od zacrtanih ciljeva", kazao je portalu Nacional.hr visokopozicionirani izvor iz ovog Ministarstva

Ministar zdravstva Darko MilinovićMinistar zdravstva Darko MilinovićZakon o zabrani pušenja u ugostiteljskim objektima, koji je prekjučer stupio na snagu, uzrokovao je posve očekivani efekt: sve više građana i raznih udruženja pokušava na nadležnim državnim adresama doznati koji će točno kafići i restorani ostati pri starom režimu, odnosno gdje će u Hrvatskoj i dalje biti dopušteno pušenje. Iz Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, najreferentnijeg mjesta za ovu tematiku, potvrdili su nam da je u proteklih nekoliko dana i na njihovoj adresi zamijećen povećan broj ovakvih i sličnih upita.

"Ministarstvo zdravstva trenutačno nema nikakvu bazu podataka ugostiteljskih objekata u kojima će i dalje biti dopušteno pušenje. Naime, trenutačno smo u fazi upravnog postupka analiziranja i izdavanja rješenja za zahtjeve koje nam šalju ugostitelji koji traže da im se odobri dozvola za pušenje. Nama za sada nije poznato da li će država takav popis, kada on bude cjelovit, objaviti na uvid javnosti", kazala je portalu Nacional.hr glasnogovornica Ministarstva Zora Lažeta.

Ipak, kako neslužbeno doznajemo, kada se u konačnici na jednom mjestu prikupe svi ugostiteljski objekti kojima će nakon ispunjavanja svih propisanih uvjeta biti dozvoljen i prostor za pušače, Ministarstvo na čijem je čelu Darko Milinović gotovo sigurno neće ići u javnost sa takvim podacima. "Ministarstvo ovakvim zakonskim propisima želi smanjiti postotak pušenja u Hrvatskoj, a samom objavom takvih podataka zapravo bi napravili suprotan učinak od zacrtanih ciljeva", kazao je portalu Nacional.hr visokopozicionirani izvor iz ovog Ministarstva. Takav stav nadležnog resora posebno je zanimljiv i iz razloga što se radi o jedinoj adresi koja će imati detaljan uvid u 'pušačke' objekte, pa će biti zanimljivo vidjeti na koji će način takav popis na koncu biti obznanjen, i koliko će on biti vjerodostojan.

Odgovor na to pitanje mogao bi se najvjerojatnije pronaći na pojedinim internetskim stranicama i Facebook grupama koje su se počele širiti još za vrijeme trajanja polugodišnje adaptacije objekata Zakonu o zabrani pušenja. Primjer je stranica jednostavnog naziva 'Kafići gdje je dozvoljeno pušenje', na kojoj se svim ugostiteljima sa takvim objektima nudi da svoj lokal samoinicijativno dodaju na popis. Za sada se tamo nalaze četiri kafića, ali je za očekivati da bi se lista ubrzo mogla povećati.

Prema saznanjima Ceha ugostitelja Zlatka Puntijara, do sada je oko 350 ugostitelja podnijelo takve zahtjeve u resornom Ministarstvu. "Obzirom da se ta brojka iz dana u dan mijenja, nije zahvalno predviđati koliko će na kraju objekata u državi biti namijenjeno i za pušače. Što se tiče eventualnog popisa takvih objekata, rješenja koja izdaje Ministarstvo zdravstva ne dolaze na našu adresu, tako da nemamo precizne podatke za takvo nešto. Članovi našeg Ceha i dalje se javljaju, u većini slučajeva jer ih zanimaju detalji oko zakonskih odredbi koje trebaju ispuniti, a sve druge odgovore treba pronaći u Ministarstvu koje izdaje rješenja", rekao je Puntijar, koji je bio iznenađen kada smo mu prenijeli neslužbeni stav rečenog Ministarstva. Ipak, kazao je na kraju da za sada nema komentara na ovakve najave, obzirom da one nemaju nikakvu službenu potvrdu.

Vezane vijesti

Institut za hrvatski jezik: Ministarstvo zdravstva, ali domovi zdravlja

Institut za hrvatski jezik: Ministarstvo zdravstva, ali domovi zdravlja

Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje (IHJJ) priopćio je danas kako je analogija prema kojoj bi domove zdravlja trebalo preimenovati u domove… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika