18.04.2010. / 21:13

Autor: Ana Smrečki, Hina

Poljska zavijeno u crno: Bračni par Kaczynski ispraćen u Krakovu

Naš predsjednik Ivo Josipović, američki čelnik Barack Obama, francuski šef države Nicolas Sarkozy i njemačka kancelarka Angela Merkel u posljednji su trenutak morali otkazati svoj dolazak zbog oblaka vulkanskog pepela nad Europom

Bračni par Kaczynski pokopan je u nedjelju u dvorcu Wawel, u kripti ispod tornjeva Srebrna zvona, panteonu poljskih nacionalnih herojaBračni par Kaczynski pokopan je u nedjelju u dvorcu Wawel, u kripti ispod tornjeva Srebrna zvona, panteonu poljskih nacionalnih herojaPoljski predsjednik Lecs Kaczynski i prva dama Marija Kaczynski pokopani su u nedjelju u dvorcu Wawel, u kripti ispod tornjeva Srebrna zvona, panteonu poljskih nacionalnih heroja. Nakon tragedije u blizini Smolenska u Rusiji, kada su uz predsjednički bračni par u nezapamćenoj zrakoplovnoj nesreći poginule još 94 osobe, Poljska je zavijena u crno. Procjenjuje se da je na pogrebu bilo 150 tisuća ljudi, dok se na svečanoj komemoracji u Varšavi okupilo preko 100 tisuća osoba.


Josipović zbog vulkanskog pepela nije bio na sprovodu

Na posljednji ispraćaj bračnog para Kaczynski stigli su i brojni svjetski čelnici, među kojima ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, češki predsjednik Vaclav Klaus, predsjednik Europskog parlamenta Jerzy Buzek te visoki predstavnici Češke, Slovačke, Mađarske i Rumunjske. Naš predsjednik Ivo Josipović, američki čelnik Barack Obama, francuski šef države Nicolas Sarkozy i njemačka kancelarka Angela Merkel u posljednji su trenutak morali otkazati svoj dolazak zbog oblaka vulkanskog pepela nad Europom.

Pogrebnu misu u bazilici sv. Marije u Krakovu predvodio je kardinal Stanislaw Dziwisz koji je poručio da ova tragedija u Poljskoj budi nadu da će odnosi između Varšave i Kremlja zatopliti. Podsjetimo, tragična zrakoplovna nesreće dogodila se 10. travnja u blizini Smolenska u Rusiji, kada većina državnog vrha krenula u Katin na obilježavanje 70. godišnjice sovjetskog pokolja 22.000 poljskih časnika i intelektualaca.

Danas svi govore o novoj drami u blizini Smolenska

«Prije 70 godina, Katin je razdvojio dvije nacije. Empatija i pomoć koju smo dobili zadnjih dana od svoje ruske braće budi nade u ujedinjene naših dviju nacija. Katin je bolna rana u poljskoj povijesti koja desetljećima truje odnose s Moskvom. Generacijama su Poljaci bili osuđeni na tišinu o Katinu, a danas djelomično zbog druge drame u blizini Smolenska, cijeli svijet govori o Katinu», istaknuo je kardinal Stanislaw Dziwisz.

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

registracija
14/11/07

laufer, 18.04.10. 21:44

Kakav je to idiotski naslov...?
"Vječna lovišta"?


registracija
10/10/09

denhaag, 19.04.10. 00:17

Ana,
Vi ste stvarno procitali puno stripova o kaubojima i indijancima. Pa ne radi se o pripadnicima Seminola ili Navajo indijanaca. Malo vise respekta nebi vam skodilo.


registracija
9/8/09

vinko12, 19.04.10. 03:18

jovan i stevan nisu mogli ici u Poljsku autom, jer se nebi stigli vratiti na jasenovacki komunisticki igrokaz gdje su morali da dirigirati svoje zvizdace


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika