21.04.2010. / 15:36

Autor: Hina

Vrdoljak: Umro je najveći prijatelj hrvatskog sporta u svijetu

U vrijeme osnivanja HOO-a pružao je bezgraničnu potporu hrvatskom sportu i novoj i neovisnoj državi Hrvatskoj. Juan Antonio Samaranch pet puta je posjetio Hrvatski olimpijski odbor te ukupno jedanaest puta Hrvatsku

Antun VrdoljakAntun VrdoljakPovodom smrti počasnog doživotnog predsjednika Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Juan Antonia Samarancha prvi predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora i član MOO-a Antun Vrdoljak izjavio je da je Samaranch bio najveći prijatelj hrvatskog športa u svijetu.

"Umro je sigurno najveći prijatelj hrvatskog športa u svijetu, čovjek koji nam je pomogao kada nam je bilo najpotrebnije. Odveo nas je na Olimpijske igre kada još nismo bili niti članovi Ujedinjenih naroda, velika je to gesta prijateljstva. Umro je veliki čovjek i veliki vizionar športa", kazao je Vrdoljak.

Juan Antonio Samaranch, kojeg često nazivaju reformatorom svjetskog sporta, bio je predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora 21 godinu od 1980. do 2001. godine. Rođen je 17. srpnja 1920. u Barceloni, a član MOO-a bio je od 1966., i od tada na dužnostima direktora protokola (1968-1975), član Izvršnog odbora (1970-1978), potpredsjednik MOO-a (1974-1978) i predsjednik MOO-a (1980-2001).

U vrijeme osnivanja HOO-a pružao je bezgraničnu potporu hrvatskom sportu i novoj i neovisnoj državi Hrvatskoj. Juan Antonio Samaranch pet puta je posjetio Hrvatski olimpijski odbor te ukupno jedanaest puta Hrvatsku.

Prigodom njegova prvog posjeta HOO-u 26. kolovoza 1993. godine, u ime hrvatskih sportaša i Hrvatskog olimpijskog odbora Antun Vrdoljak uručio je Juanu Antoniu Samaranchu Povelju kojom ga HOO proglašava počasnim članom u znak zahvalnosti za njegov nemjerljiv doprinos u priznanju HOO-a i primanju naše organizacije u međunarodnu olimpijsku obitelj.

Vezane vijesti

Otvoren EYOF 2011. u Trabzonu

Otvoren EYOF 2011. u Trabzonu

U nedjelju, 24. srpnja 2011., na stadionu Avni Aker u Trabzonu otvoren je XI. Olimpijski festival europske mladeži "Trabzon 2011". Hrvatski… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika