17.05.2010. / 14:42

Autor: Hrvoje Šimičević

Ministarstvo: Aktivisti Zelene akcije su nekompetentni i ne poznaju pravo

Ministarstvo u ovom priopćenju ide i korak dalje, nazivajući protivnike tog rješenja, odnosno nevladine aktiviste iz Zelene akcije nekompetentnim pojedincima koji pogrešno shvaćaju pravo

Foto: Martina CvekFoto: Martina CvekNadležna državna tijela također prate razvoj događaja u Varšavskoj ulici, gdje su jutros aktivisti srušili golemu ogradu, koja je noćas u četiri sata postavljena zbog planiranog nastavka rada na projektu lifestyle centra u vlasništvu Tome Horvatinčića. Podsjetimo, Horvatinčić ima sve potrebite dozvole da za početak sruši onih nekoliko stabala, a potom krene s rekonstrukcijom dijela Varšavke ulice. Štoviše, nadležno Ministarstvo graditeljstva odaslalo je danas priopćenje kojima podsjeća na rješenje doneseno 10. svibnja 2010. U tom su naime rješenju odbijene žalbe koje su uložene na 'rješenje o privremenom zauzimanju dijela javno prometne površine u Varšavskoj ulici u Zagrebu Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Grada Zagreba'.

Kako se ističe u priopćenju, sve žalbe su odbijene jer su gradske vlasti, predvođene spomenutim Uredom, otklonile sve nedostatke na koje je bilo ukazano ranijim drugostupanjskim rješenjem. Ministarstvo u ovom priopćenju ide i korak dalje, nazivajući protivnike tog rješenja, odnosno nevladine aktiviste iz Zelene akcije nekompetentnim pojedincima koji pogrešno shvaćaju pravo, te da su im argumentacije u najmanju ruku na razini shvaćanja prava. Riječ je o zanimljivom odgovoru Ministarstva na recentne izjave predstavnika Zelene akcije, koji su rekli da su 'žalbe o zauzimanju javne površine u upravnom postupku odbijene zbog toga što je IGH jedan od projektanata'.

Takva izjava ih, tvrde u Ministarstvu, diskreditira kao ozbiljne sugovornike. "Smatramo da je s takvih pozicija nemoguć dijalog sa Zelenom akcijom o tome da se jedna gradska investicija koja ime sve dozvole od strane Grada zaustavlja na pitanju privremenog zauzimanja javne površine za vrijeme izgradnje prilazne rampe", stoji u priopćenju, potpisanom od strane Odjela za odnose s javnošću ovog Ministarstva.

Kad smo već kod Grada Zagreba, koji je dakle izdao sve dozvole za Horvatinčićev projekt, i ova je akcija gradnje, kao i od samog početka, amenovana od strane zagrebačkih vlastodržaca, predvođenih Milanom Bandićem, kojeg nevladine organizacije optužuju da je izmjenom GUP-a u nekoliko navrata pogodovao Tomislavu Horvatinčiću. Iz Gradskog je ureda za prostorno uređenje medijima odaslana najava 'rekonstrukcije dijela Varšavske ulice', odnosno 'informacija o početku radova uzlazno-izlazne rampe'. Pripadnici izvršne vlasti na tom papiru informiraju građane kako će zbog radova tamo biti podignuta velika ograda, kojom će se 'privremeno zauzeti dio javne površine (odnosno nogostupa).

Uz to, dokument je potpisan od strane Davora Jelavića, čelnog čovjeka u ovom gradskom resoru. Podsjetimo, to je onaj koji je recentne prosvjedne aktivnosti u Varšavskoj nazvao 'četničkim barikadama'.

Vezane vijesti

Kontinuitet uništavanja prostora

Kontinuitet uništavanja prostora

Ministar graditeljstva Ivan Vrdoljak jučer je predstavio izmjene zakona o legalizaciji bespravne gradnje koji je puno blagonakloniji prema onima koji… Više

Komentari

registracija
2/12/09

gromco, 17.05.10. 18:15

a tqo daje za pravo govoriti oko toga tko zna pravo a tko nezna. po fu*kin tcemu je ministarstvo jedino to koje smije tumaciti zakon. bitch.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika