19.06.2010. / 08:59

Autor: Hina

U Zagrebu otvorena izložba "Darko Glavan - na svojoj strani"

Izložba će se moći pogledati do 29. lipnja kada će u Tvornici kulture biti održan koncert "Sjaj u tami" - glazbeno druženje u spomen na likovnog i glazbenog kritičara, na kojem će nastupiti Lačni Franz, Gustafi, Boa, Massimo i Renato Metessi

Darko GlavanDarko GlavanPovodom obilježavanja godišnjice smrti likovnoga i glazbenoga kritičara i povjesničara umjetnosti Darka Glavana sinoć je u Galeriji ULUPUH otvorena izložba "Darko Glavan - na svojoj strani, četiri desetljeća dokidanja granica između elitne i pop kulture".

Izložba daje presjek zbivanja u popularnoj kulturi od sedamdesetih godina prošloga stoljeća do danas te donosi Glavanove tekstove objavljene u novinama, plakate izložaba koje je priredio, objavljene knjige, časopise za koje je pisao, fotografije, omote ploča i drugi materijal koji govori o njegovu radu.

Inicijator izložbe Frano Dulibić rekao je da izložba predstavlja 40 godina rada toga cijenjenog kritičara kod kojega je u prvih dvadeset godina dominirala glazba, a u drugih dvadeset likovnost.

Glavan je bio neobičan spoj povjesničara umjetnosti, rock kritičara i likovnoga kritičara, istaknuo je Dulibić podsjetivši da je Glavan napisao više od tisuću tekstova o rock i pop glazbi, nekoliko stotina tekstova o stripu, kao i predgovore za više od stotinu izložaba te desetak knjiga o glazbi i likovnim umjetnicima.

Četrdeset godina spajao je visoku i popularnu kulturu, a ovo su samo fragmenti njegova djelovanja, rekao je Dulibić dodajući da Glavanov rad zahtijeva i zaslužuje temeljit pristup i istraživanje. Izložba će se moći pogledati do 29. lipnja kada će u Tvornici kulture biti održan koncert "Sjaj u tami" - glazbeno druženje u spomen na Darka Glavana, na kojem će nastupiti Lačni Franz, Gustafi, Boa, Massimo i Renato Metessi.

Vezane vijesti

Ubio se fotograf osumnjičen da je pregazio Darka Glavana

Ubio se fotograf osumnjičen da je pregazio Darka Glavana

Muškarac koji se sinoć bacio pod vlak oko 19,30 sati kod Ludbrega, ipak je, kako se i nagađalo, fotograf Mario Novak. Novak je javnosti poznat kao… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika