12.07.2010. / 10:01

Autor: Nacionalova redakcija

Potraga za topničkim dnevnicima: Miroslav Tuđman i Markica Rebić pod istragom

Glavni operativci cijelog posla bili su Miroslav Tuđman, Markica Rebić i Ante Gugić. Oni su bili šefovi vojnog segmenta obavještajne zajednice u drugoj polovini devedesetih i bili su idejni autori svih hrvatskih protuhaških operacija do početka 2000. godine

Miroslav Tuđman
Miroslav Tuđman Potraga hrvatskih obavještajnih službi i policije za topničkim dnevnicima ne prestaje, a posljednjih se mjesecima istraga usmjerila prema nekadašnjim časnicima vojne sigurnosne službe (SIS), koji su od 1997. do 1999. bili zaduženi za smišljeno opstruiranje hrvatske suradnje s Haškim sudom.

Novi list piše kako je glavni haški tužitelj Serge Brammertz, koji inzistira da Hrvatska dostavi topničke dnevnike, dobro upoznat sa sadržajem SIS-ovih operativnih akcija "Haag" i "Sigma", čiji je osnovni smisao bio da se minorizira uloga Hrvatske u ratu u Bosni i Hercegovini.

Cilj je bio i da se sakriju optuženi za ratne zločine i da se od tribunala zataje dokumenti koji bi mogli kazneno kompromitirati Franju Tuđmana, Gojka Šuška, Ivana Jarnjaka, Janka Bobetka, Antu Gotovinu, Mirka Norca, Davora Domazeta Lošu, dok su za 'odstrel' bili predviđeni HDZ-u manje bitni generali, poput Rahima Ademija i Tihomira Blaškića.

Do sada je domaća istraga o topničkim dnevnicima obuhvatila jedino Marina Ivanovića, koji je u međuvremenu postao član Gotovinina istražiteljsko-odvjetničkog tima. Ivanović, prema pisanju riječkog dnevnika spada u manje važne pripadnike odabrane špijunske skupine koja je pripremala svjedoke i ocjenjivala što se može poslati u Haag, a što valja skloniti na sigurno.

Glavni operativci cijelog posla bili su Miroslav Tuđman, Markica Rebić i Ante Gugić. Oni su bili šefovi vojnog segmenta obavještajne zajednice u drugoj polovini devedesetih i bili su idejni autori svih hrvatskih protuhaških operacija do početka 2000. godine.

Među SIS-ovim operativcima najvažniji je bio bojnik Stipan Udiljak, a za njim su slijedili provjereni časnici vojne obavještajne službe, koje je selekcionirao osobno Markica Rebić: Tomislav Krpan, Ivica Markota, Mario Tomasović i Boris Milas.

Jedna od prosudbi te antihaške državne grupe, koja najviše zanima Haško tužiteljstvo, jest ona koja nosi datum 29. srpnja 1999. godine i u kojoj piše da se Haagu ne smiju dostavljati zapovijedi generala Gotovine iz Oluje i generala Norca iz akcije Medački džep, kao ni dokumenti vezani za državnu politiku.

Dio ljudi pridružio se nakon 2000. obranama nekih haških optuženika, dok su pojedini među njima ostali u vojnom obavještajnom sustavu i nastavili imati doticaj s povjerljivom dokumentacijom koja govori o hrvatskim vojnim operacijama za koje se zanimao Haški sud.

Vezane vijesti

Brammertz nezadovoljan istragom o mreži pomagača optuženicima

Brammertz nezadovoljan istragom o mreži pomagača optuženicima

Glavni tužitelj Haaškog tribunala Serge Brammertz u utorak je u Beogradu ponovio kako je važno utvrđivanje činjenica o mreži pomagača u skrivanju… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 12.07.10. 11:09

I to vam je Europska unija! Dozvole ti da u ratu pobijediš a da u miru izgubiš! Žele skinutu glavu svakome iole uključenom u Domovinski rat. Za to vrijeme stvaraju "dealove" sa Srbijom oko neizručivanja ratnih zločinaca, zacrnjenja teksta koji bi mogao oderati kožu Srbiji s dokazima o agresiji koje su svjesni i vrapci na grani, "mrtav Milošević", itd.,itd. Na kraju je za sve kriv neki monstrum Milošević koji je sam poveo rat u stvaranju Velike Srbije, koji je sam ratovao od Slovenije, Hrvatskle, Bosne, Kosova i Makedonije, sam nosio pušku, klao, palio, granatirao, rušio, provodio genocid. Svo oko njega nevini jer nisu znali šta se dešava i svi su bili prevareni. A sve im lijepo piše u načertaniji i Memorandumu SANU. ne daj Bog takve Europske unije, takve pravde i pravednosti Ive Josipovića.


registracija
18/5/10

Lakki, 12.07.10. 11:38

Napukli Zvonko!


registracija
12/7/10

Ivandija, 12.07.10. 13:08

Sve ovo oko Hrvatskih Generala je maslo-KOMUNJARA--Komunjare hoce zatrati sve sto je Hrvatskoj ali Komunjare uskoro cete biti meta .....Glineni Golubovi isto onako kako ste nas slali na Rtaista a imena i prezimena Hravtskih redarstvenika ste izdavli u Beograd--nas su ubijali ko glinene golubove ---sad ste vi na redu---POSTENI HRVATIMA --PODMAZITE ORUZIJE.......


registracija
12/7/10

Ivandija, 12.07.10. 13:29

Kakova je to EUROPA u kojoj danas ima vise Nacionalizma nego kod HITLERA--danas u EU se ponasaju prema Strancima kao prema stoki , imas prava samo na papiru u stvarnosti nepostojis,trazis posao prvo te pita odakle si, trazis stan odakle si i kao se zoves i prezivas --onda odlucuju --pricaju o ljudskim pravima a rade suprotno --sta je to os sranja kakova EU sranje na kvadrat......


registracija
12/7/10

Ivandija, 12.07.10. 13:41

Komunjare su iskoristile Hrvatsku Sirotinju KOJA JE IZGINULA ZA KOMUNISTICKE IDEALE--NJIHOV ADJECA SU SE SKLONILA DOK JE SIROTINJA GINULA-danas su njihovi sinovi iznikli na povrsinu i pametuju onima koji su prvi stali na obrambenu liniju--neki su 1991 govorli ENO USTASA- danas pricaju kako su oni obranili Hrvatsku;hahahhahahahahha KOJI JADNICI ISTO KO I NJIHOVE CACE......PICKE na kvadrat


registracija
18/5/10

Lakki, 12.07.10. 13:44

Puko je i Ivandija. Ima li čitavih?


registracija
12/7/10

Ivandija, 12.07.10. 13:48

Eto pametnog Lakkija-Kreten na kvadrat-neznalica uci jadnice .......


registracija
12/7/10

Ivandija, 12.07.10. 13:54

Nisam jos Primjetio da je ijedan --KOMUNISTICKI GENERAL u Hrvatskoj za nesto optuzen a kao fakat presli u Hrvatsku Vojsku ;ahahaahha a prije toga bombardirali Hrvatske polozaje pa eto zao im bilo pa presli na Hrvatsku stranu;ahahahahahahhaha KOJI LICEMJERI---KUMROVACKA SKOLA--naucili od caca tako su im cace radile 1941-1945........


registracija
17/6/10

jjkeizerin, 12.07.10. 13:55

Da li su gore u tekstu navedena gospoda pripadnici "hrvatskog sna" u kojem je cilj (izmedu ostalog) bio stvoriti 200 super-bogatih obitelji?


registracija
12/7/10

Ivandija, 12.07.10. 14:11

Uskoro IZBORI za Hrvatsku Republiku HERCEG -BOSNU molimo vas da se odazovete u sto vecem broju.......HERCEG-BOSNA......u srcu te nosim.... JEBO VAS HAAG I EU.......u guzu izdajnicku


registracija
18/5/10

Lakki, 12.07.10. 17:31

Ivandija, smiri se! Koji ti je? Puko si ko Zvonko! Cuclaj nešto za opuštanje na biljnoj osnovi. Na ostalo se možeš navući!


registracija
11/1/10

fluid, 20.07.10. 14:38

Ivandija,spavaj u toj dijaspori jer si glup i niškoristi.Izgleda da si usamljen što je nevjerovatno.Imaš toliko isomišljenika da nebi trebao patiti od izoliranosti.


registracija
12/7/10

Ivandija, 23.07.10. 22:14

HAG JE ISTO KO I SRBIJA -hahahahahah PUCA PO SAVOVIMA,ahahahahahah


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika