17.07.2010. / 13:10

Autor: Nacionalova redakcija

Prosvjednici odgovaraju Karamarku: Ponio se si poput mesara, i dalje tražimo ostavku

Aktivisti poručuju da ovo nije kraj, da je Varšavska danas cijela Hrvatska, te da će zapamtiti dan kada su taknuli u Varšavsku

Foto: Josip RegovićFoto: Josip Regović

Tomislav Tomašević, čelnik Zelene akcije i jedan od organizatora prosvjeda za Varšavsku ulicu rekao je da je ministar policije Tomislav Karamarko definitivno neadekvatno reagirao prilikom uhićenja 150 prosvjednika. „Postoji nekoliko primjera iz zapadnih zemalja na koje se poziva ministar Karamarko. A radi se o prosvjedima u kojima se nekad razbije i pola grada, u kojima ima ozlijeđenih policajaca, a da na kraju bude uhićeno tek nekoliko prosvjednika. Tako da ako usporedimo ovaj slučaj s uhićenjima u veljači, može se jasno vidjeti pojačana represija", rekao je portalu Index Tomašević, navodeći da je činjenica što sinoćnji prosvjed nije završio uhićenjima, premda su aktivisti blokirali prometnice, dokaz da je MUP očigledno dobio packe od svjetske i hrvatske javnosti.

MUP je zaradio packe pa se ponašao drugačije

„Vidjeli su da se ne mogu tako ponašati. To je razlog zašto tražimo ministrovu ostavku. Karamarko je pokazao da se ne zna koristiti policijom kao što kirurg koristi skalpel da precizno riješi problem, već kao mesar. A tako se samo mogu stvoriti još veći problemi", rekao je Tomašević, koji je sudjelovao u današnjoj konferenciji za novinare, gdje su se organizatori prosvjeda osvrnuli na navode iz medija, prema kojima su među ostalim HDZ-ovi zastupnici najavili da neće doći na izvanrednu sjednicu Gradske skupštine, zakazanu za utorak. "Držimo to bježanjem od njihovog dijela odgovornosti za ovu situaciju jer su i oni uz SDP-ove zastupnike digli ruke za projekt Cvjetni. Stoga očekujemo da i oni pomognu u razrješenju ovoga problema na sjednici Skupštine", rekao je Tomašević, komentirajući i jučer objavljenu presudu Upravnog suda, prema kojoj se odbijaju sve žalbe zbog izdavanja lokacijskih dovola za gradnju ovog projekta. "Upravni sud nakon niza godina što traje upravni spor koji su pokrenuli stanari zbog projekta Cvjetni javlja se par sati prije prosvjeda pred HDZ-om. Stanari su nakon godina čekanja za presude čuli iz medija. Takve stvari samo još više narušavaju ugled hrvatskog pravosuđa u javnosti", kazao je Tomašević.

Premda ne želi ulaziti u pitanja neovisnosti sudstva i sadržaja same presude, Tomašević veli da je način na koji je sama presuda objavljena - smiješan. "Ipak, već su neki stanari najavili podizanje ustavnih tužbi tako da stvar ide dalje, ali čak i da lokacijska dozvola ostane, treba se podsjetiti da je investitor radova u Varšavskoj grad Zagreb koji od lokacijske dozvole može i odustati", ističe.

Prosvjednici Prava na grad i Zelena akcija danas će se u 19 sati zajedno s brojnim građanima okupiti okupljaju na križanju Gundulićeve i Masarykove ulice, u znak prosvjeda protiv nastavka radova u Varšavskoj ulici. Sinoćnji prosvjed završio je oko 22 sata, nakon čega je šestotinjak građana napustilo poprište okupljanja.

Za danas je najavljen isti prosvjed, a organizatori su izrazili nadanje da će se na njemu okupiti 'najmanje 10 puta više ljudi nego sinoć', poručujući pritom kako imaju sve potrebne dozvole za okupljanje. Njih šestotinjak, a po nekim procjenama i više od tisuću ljudi, svoje nezadovoljstvo iskazivali su i zviždanjem te glasnim uzvikivanjem: "Ne damo Varšavsku", "Mafija, mafija", "Ostavke".

Pamtit će se dan kad je Varšavska taknuta

Foto: Josip RegovićFoto: Josip RegovićSama akcija krenula je sa Iblerovog trga, pred središnjicom SDP-a, gdje su Zoranu Milanoviću poručili da je 'lažov' te da je njegova stranka suodgovorna za situaciju oko Varšavske. Povorka je potom krenula prema središnjici HDZ-a na Trgu žrtava fašizma, gdje su zatražili ostavke Ministrice graditeljstva Marine Matulović Dropulić i ministra policije Tomislava Karamarka. Također su se mogli čuti uzvici kako hrvatska policija nije privatna te se njezini čelnici ne bi trebali sastajati s Horvatinčićem.

Nekoliko stotina građana zatim je otišlo na Zeleni val, gdje je blokirana jedna od najprometnijih zagrebačkih cesta. Policija, međutim, nije reagirala, i cijeli prosvjed završio je bez uhićenja, za razliku od događaja koji su im dan prije prethodili. Aktivisti poručuju da ovo nije kraj, da je Varšavska danas cijela Hrvatska, te da će zapamtiti dan kada su taknuli u Varšavsku.

'Milanoviću, riješi ovu farsu'

Predsjednica Gradske organizacije DC-a Kostadinka Velkovska obratila se otvorenim pismom predsjedniku SDP-a Zoranu Milanoviću u vezi aktualnih događaja u Varšavskoj, obzirom da je Milanović na čelu stranke koja je dobila najviše mandata u Zagrebu. "Ove recentne događaje u Varšavskoj neki smatraju sumrakom demokracije, a drugi tretiraju kao funkcioniranje pravne države. Moje je mišljenje da je riječ o jednom i drugom. Sumrak je demokracije zato što se ovakvo "događnje naroda" trebalo dogodiliti nakon 31. siječnja 2008. godine, a to je dan kada su vijećnici o ovom projektu raspravljali u Skupštini. Možda nije zgorega da vas podsjetim kako se taj dan u Gradskoj skupštini odvijala prava drama jer je upravo nekoliko SDP-ovaca vrlo angažirano i gorljivo obilazilo neodlučne zastupnike i lobiralo da glasuju ZA Projekt Cvjetni trg", kaže Velkovska u priopćenju te podsjeća kako je na toj sjednici od 39 prisutnih zastupnika Skupštine, njih 23 glasalo ZA "devastiranje" Cvjetnog trga, kako su taj zahvat nazvali mnogi. "Da li bi do prosvjeda došlo da je Bandić ostao u SDP-u, i ako bi, kako biste efikasno branili svog gradonačelnika od vlastitih SDP-ovaca i gdje bi u toj obrani bili interesi građana? Bi li ta kategorija bila u Milanovićevom fokusu ili bi se koncentrirao na obranu Bandića?", pita se Velkovska, te odmah odgovara kako bi vjerojatno došlo do ovog drugog.

"Zar Vi doista mislite da su građani toliko zaboravni...? Zašto dvije godine kasnije, vi kao predsjednik SDP-a naglo mijenjate svoje mišljenje i ustajete protiv odluke kojoj su nota bene uvelike pridonijeli glasovi SDP-ovaca, Vaših vijećnika u Gradskoj skupštini, koji tada jednostavno nisu imali odvažnosti reći NE projektu "Cvjetni prolaz"?", upitala je predsjednica Gradske organizacije DC-a.

"Jeste li Vi Milanoviću, uopće svjesni apsurdnosti ove situacije? Blokiraju se sve investicije za koje su nadležna gradska i državna tijela izdale sve potrebne dozvole. Mi možemo voljeti ili ne voljeti Horvatinčića, možemo se slagati ili ne slagati s koncepcijom rekonstruiranja Cvjetnog trga, no činjenica je da je investitor dobio "zeneo svjetlo i rukama Vaših vijećnika za gradnju, a da bi na kraju bio "šikaniran" od istih ljudi. Što mislite kakvu to poruku ovaj grad, ovo društvo šalje potencijalnim budućim investitorima? Milsite li doista da ovakvim ponašanjem, promjenama stavova, a sve zbog dnevne politike i partikularnih interesa ostavljamo dojam modernog i urbanog grada otvorenog za nove investitore?", stoji u priopćenju, u kojem Velkovska poziva gradski SDP da napokon izađe s konstruktivnim prijedlozima za rješenje 'ove zagrebačke farse'.

Vezane vijesti

Gundulićeva deblokirana: Sinoć maknute ograde i specijalni policajci

Gundulićeva deblokirana: Sinoć maknute ograde i specijalni policajci

Sinoć oko 22 sata odblokirana je Gundulićeva ulica, koja je policijskim ogradama okovana tijekom prošlotjednih prosvjeda zbog devastacije Varšavske… Više

Komentari

registracija
9/5/10

lolobrigita, 17.07.10. 12:00

Sjećam se ljigavog Milanovića kad su ga prije par godina upitali što misli o kontroverznom stilu vladanja Milana Bandića izjavio ,nonšalantno, da neka o tom odluče stilisti.Evo,stilisti se okupljaju,a Milanović,u svom stilu,pere ruke prije odlaska na more.Ako misli da se stilisti ne sjećaju svih njegovih promašaja,uključujući i posljednje izbore, koje je poklonio Sanaderu,onda se vara.


registracija
12/7/10

Ivandija, 17.07.10. 12:43

MODERNIZACIJA ZNACI -CIVILIZACIJA-.......


registracija
30/6/10

petrus7, 17.07.10. 14:14

najgore što se može dogoditi lolobrigita je to što će ovo ostaviti na vlasti onu nesposobnu bagru KRADEZE. Koga izabrati? Možda Lesara jer mi se čini da on njaviše misli na ove jadne ljude.


registracija
9/8/09

vinko12, 17.07.10. 14:29

i to ovi kreteni nazivaju anarhiju s demokracijom, kao komunjare antifasizam s komunizmom. Grupa od dvestotinjak anarhista, komunjara i bezposlicara je protiv milionskog broja zagrepcana koji zele napredak civiliacijski napredak Zagreba. Vodje anarhijsko lopovske bande treba strapati u zatvor


registracija
30/6/10

petrus7, 17.07.10. 16:49

Vinko12 pa ti majmune braniš SDP. Sad sam potpuno siguran da ste i vi iz KRADEZEA umješani jer si ti njihov vojnik s naredbom da pljuješ na sve koji nisu za vas na internetu. Govno jedno sad si se izlajao. Kako si glup kao ovi tvoji iz "partije".


registracija
27/6/10

Pirimir, 17.07.10. 17:33

Bilo mi je čudno šta hoće prosvjednici a sada je sve jasno . Oni hoće da dođu na vlast . Traže da svi političari i novinari podnesu ostavke pa da oni dođu na vlast . Po njima ne valja HDZ , ne valja SDP , ne valja vlada , ne valja HRT . Samo su oni dobri i jako nestrpljivi . O građenju odlučuju stručnjaci , urbanisti a operiraju kirurzi .Ja nikad ne bih pristao da me operiraju prosvjednici iz Varšavske iako oni misle da sve znaju i mogu .


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika