17.07.2010. / 20:50

Autor: Nacionalova redakcija

Prosvjednici izgradili 'zid' ispred Ministarstva graditeljstva, u ponedjeljak idu Bandiću

Aktivisti poručuju da ovo nije kraj, da je Varšavska danas cijela Hrvatska, te da će zapamtiti dan kada su taknuli u Varšavsku

Ivan Blažičević, stanar iz Ilice 11 kojemu su zagradili balkon.Photo: Davor Puklavec/PIXSELLIvan Blažičević, stanar iz Ilice 11 kojemu su zagradili balkon.Photo: Davor Puklavec/PIXSELLProsvjednici Prava na grad i Zelena akcija danas su se u 19 sati zajedno s brojnim građanima okupili na križanju Gundulićeve i Masarykove ulice, u znak prosvjeda protiv nastavka radova u Varšavskoj ulici.

Uz zaglušujući zvuk bubnjeva i zviždaljki, prosvjednici su odmah blokirali raskrižje Masarykove i Gundulićeve. Jake policijske snage čuvale su ulaz u Varšavsku.

Prema nekim procjenama, u Gundulićevu je došlo oko 1000 prosvjednika, unatoč nesnosnoj vrućini, a do kraja prosvjeda brojka se povećala do oko 2000 ljudi. Od tamo su krenuli prema Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva kojim rukovodi ministrica Marina Matulović Dropulić, čiju su smjenu zatražili tijekom jučerašnjeg prosvjeda. Plan je da tamo 'zazidaju' Ministarstvo graditeljstva, želeći tim performansom prosvjedovati protiv dozvole koje je to Ministarstvo odobrilo za gradnju Horvatinčićevog projekta, čime su zazidani prozori stanarima Ilice.

Prosvjedna povorka krenula je Ulicom Deželića prema Trgu francuske republike. Hoda se cestom, uz jake policijske snage, koje blokiraju promet.

Nešto prije nego što je povorka došla do Ministarstva graditeljstva, uslijedili su uzvici slični jučerašnjima: 'Mafija, mafija', 'Lopovi, lopovi', vikali su prosvjednci. Nakon što se došlo do Ministarstva, betonski blokovi složeni su oko metar i pol u visini i širini ispred ulaza Ministarstva.

Nakon toga, prosvjednicima su se obratili organizatori skupa, ponovivši pritom zahtjeve za prekidom radova u Varšavskoj ulici. "Kako da joj vjerujemo da je sve po zakonu kad je ministrica Marina Matulović Dropolić dioničarka IGH, tvrtke koja je projektirala radove na projektu Cvjetno. Ona nije reagirala na činjenicu da je obitelji Božičević u Ilici tik uz balkon sagrađen zid od 10 metara. Inspekcija nije nijednom izašla na teren, a jedino je preko medija poručeno da je sve u redu i po zakonu", poručili su organizatori prosvjeda. Nakon toga svi građani koji su se pridružili prosvjedu pozvani su da se mirno raziđu. Novi prosvjed je zakazan za ponedjeljak u 19 sati.

Prosvjed starta na križanju Gundulićeve i Masarykove, otkud se kreće pred ured gradonačelnika Milana Bandića, od kojeg će zatražiti ostavku.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELLFoto: Davor Puklavec/PIXSELLSinoćnji prosvjed završio je oko 22 sata, nakon čega je šestotinjak građana napustilo poprište okupljanja. Za danas je najavljen isti prosvjed, a organizatori su izrazili nadanje da će se na njemu okupiti 'najmanje 10 puta više ljudi nego sinoć', poručujući pritom kako imaju sve potrebne dozvole za okupljanje.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELLFoto: Davor Puklavec/PIXSELLNjih šestotinjak, a po nekim procjenama i više od tisuću ljudi, svoje nezadovoljstvo iskazivali su i zviždanjem te glasnim uzvikivanjem: "Ne damo Varšavsku", "Mafija, mafija", "Ostavke". Sama akcija krenula je sa Iblerovog trga, pred središnjicom SDP-a, gdje su Zoranu Milanoviću poručili da je 'lažov' te da je njegova stranka suodgovorna za situaciju oko Varšavske. Povorka je potom krenula prema središnjici HDZ-a na Trgu žrtava fašizma, gdje su zatražili ostavke Ministrice graditeljstva Marine Matulović Dropulić i ministra policije Tomislava Karamarka. Također su se mogli čuti uzvici kako hrvatska policija nije privatna te se njezini čelnici ne bi trebali sastajati s Horvatinčićem.

Nekoliko stotina građana zatim je otišlo na Zeleni val, gdje je blokirana jedna od najprometnijih zagrebačkih cesta. Policija, međutim, nije reagirala, i cijeli prosvjed završio je bez uhićenja, za razliku od događaja koji su im dan prije prethodili. Aktivisti poručuju da ovo nije kraj, da je Varšavska danas cijela Hrvatska, te da će zapamtiti dan kada su taknuli u Varšavsku.

Vezane vijesti

Gundulićeva deblokirana: Sinoć maknute ograde i specijalni policajci

Gundulićeva deblokirana: Sinoć maknute ograde i specijalni policajci

Sinoć oko 22 sata odblokirana je Gundulićeva ulica, koja je policijskim ogradama okovana tijekom prošlotjednih prosvjeda zbog devastacije Varšavske… Više

Komentari

registracija
9/8/09

vinko12, 17.07.10. 20:25

te idiote treba novcano kazniti. Kako oni, ta grupica neradnika, mogu govoriti u ime nas, vecine, Trazim i urgiram da policija kazni kolovodje anarhijske mafije, koji trose nase novce.


registracija
13/10/09

branimir, 18.07.10. 00:22

Od čega žive ovi 'protestanti' i tko ih plaća?
Vatrogasci - primite se posla!


registracija
30/6/10

petrus7, 18.07.10. 11:51

Vinko12 koje većine? Većine jebenih KRADEZEOVACA? Ti da si čovjek (kao što nisi) i ti bi bio tamo umjesto da sjediš doma i pišeš pisma podrške za KRADEZE po naređenju. Jadan si. Neće vam to pomoći jer ćete izgubiti sigurno na izborima.


registracija
8/7/10

Maroje, 19.07.10. 13:46

Sve te neradnike što prosvjeduju zaposliti društveno korisnim radom


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika