20.07.2010. / 11:16

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Live: 'U projektu se pogodovalo investitoru, mi u SDP-u smo najodgovorniji'

SDP-ova Mirela Holy poručila je kako njezina stranka 'snosi najveću odgovornost, ali je SDP svjestan tih grešaka i prihvaća svoju odgovornost te se trudi ispraviti te pogreške'.

Milan Bandić i Boris Šprem; Foto: Igor Šoban Milan Bandić i Boris Šprem; Foto: Igor Šoban Izvanredna sjednica zagrebačke Gradske skupštine o "slučaju Varšavska" počela je danas u Staroj gradskoj vijećnici u nazočnosti gradonačelnika Milana Bandića kojega aktivisti Zelene akcije i Prava na grad prozivaju kao najodgovornijeg u tom slučaju. "Ne damo Varšavsku" i "Bandića na referendum" parole su s kojima su aktivisti dočekali gradonačelnika i sudionike izvanredne skupštinske sjednice ispred ulaza u vijećnicu tražeći raspisivanje referenduma za smjenu gradonačelnika.

"Volja na strani Skupštine je bila prisutna da se problem riješi, ali ne i kod dvoje investitora; to su Grad Zagreb i Hoto grupa. Ignorirao se naš zaključak da se zaobiđe Varšavska, što je zaključak donesen jednoglasno u Skupštini. Ignoriranje tog zaključka je politička odluka bez presedana. Jedini odgovor na to je referendum. Zato mi tražimo da Vlada po hitnom postupku predloži Zakon o referendumu i da se ona uskladi s Ustavom. Klub SDP-a već bi zatražio referendum o opozivu gradonačelnika Bandića da je on moguć, ali od 720.000 birača na biralištima dobiti 360.000 plus jednog nemoguća je zadaća i zato tražimo da Vlada RH po hitnom postupku predloži novi Zakon o referendumu. Politička volja ove skupštine se mora poštovati jer je izraz volje grada Zagreba i to se ne smije dovoditi u pitanje", rekao je na početku zasjedanja skupštine predsjednik Gradske skupštine i SDP-ovac Boris Šprem.

HDZ-ova zastupnica Margareta Mađerić smatra da problem obuhvaća znatno više ljudi od Bandića. "Ovaj kaos je posljedica nefukcioniranja gradskih struktura kao i nesposobnosti SDP-a. Pa tko je imao vlast u Zagrebu zadnjih deset godina? SDP. Koji je vodio grad na netransparentan i diletantski način. I tko je onda pozvaniji od SDP-a da riješi problem. Upravo ste vi, SDP i SDP-ovi gradski zastupnici digli ruku za taj projekt i omogućili krupnom kapitalu da gradi u Varšavskoj", rekla je Mađerić, dok je njezin kolega Jasen Mesić rekao da je Skupština u prošlosti izgasala mjere koje su bile loše te da je sada vrijeme za političke presedane. "Ali pritom mislim da svi zastupnici ove skupštine na stol trebaju staviti dosadašnje odluke, a ne samo Bandić", rekao je Mesić.

HNS-ova Morana Paliković Gruden poručila je pak kako 'nisu svi isti i nisu svi jednako krivi'. "Jednostavno, nismo svi imali istu odgovornost. Ja neću da se kolektivna odgovornost dovodi u prostoriju skupštine. Tko uopće može proizvesti ovu situaciju. Tu moć za početak ima gradonačelnik", rekla je Paliković Gruden, podsjetivši HDZ-ove zastupnike kako su i oni u ključnom trenutku, kada je trebalo izglasavati ove odlluke koje su dovele do današnje situacije, imali svoje zastupnike u prostoriji. "Većina HDZ-ovaca je izašlo iz prostorije, ali njih dvoje je ostalo. Izgleda da se to pokušava zaboraviti", rekla je Paliković Gruden, dodajući kako se HNS također zalaže za raspisivanje referenduma. Paliković Gruden drži da nadležna ministrica ne može pobjeći od odgovornosti za projekt Cvjetni.

Od Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva zatražila je da provede upravni nadzor nad gradilištem, a od Gradske skupštine da pokrene postupak za smjenu gradonačelnika.

"Ministrica nam ne može slati poruke da nije odgovorna", kazala je Paliković-Gruden i ocijenila neobičnim po vladu da iz tog ministarstva šalju jednu poruku, dok iz Ministarstva kulture stiže druga u kojoj se izjašnjavaju da su upitne konzervatorske podloge.

"Prioritet je zaustaviti radove u Varšavskoj ulici koji izazivaju nepotrebne otpore ovom projektu. Činjenica je da nije odobren glavni projekt i da nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi u zgradi u Varšavskoj 6. Pozivam gradska tijela da zaustave daljnje radove. Skupština ima odgovornost i nadležnost za uređenje prostora i očuvanje pješačke zone", istaknuo je Josip Kregar, podsjetivši kako je 'grad investitor radova' i da 'gradonačelnik taj proces može zaustaviti'. "Policija se ponašala korektno, i ja ih ne krivim. Oni su naime bili samo izvršitellji. No, moram kazati da mi nije bilo svejedno kad je jedan policajac pored mene rekao: 'Postupi po zapovijedi!'. To me podsjetilo na neka druga vremena, naime na početke 70-ih", rekao je Kregar, koji je bio među 150 privedenih.

HSS-ov Darko Vuletić rekao je pak da su udruge Pravo na grad i Zelena akcija, koje aktivno sudjeluju u prosvjedima, sudjelovale u kampanji jednog kandidata za zagrebačkog gradonačelnika aludirajući time na Kregara. Kregar je to demantirao, dodajući da oni nisu sudjelovali u kampanji jer su željeli biti iznad politike.

SDP-ova Mirela Holy poručila je kako njezina stranka 'snosi najveću odgovornost, ali je SDP svjestan tih grešaka i prihvaća svoju odgovornost te se trudi ispraviti te pogreške'. "U projektu se bezobzirno pogodovalo investitoru", rekla je Mirela Holy, dodajući da je iz pozicije Skupštine Varšavska izgubljena bitka. "Sve je izgubljeno zbog dobro usklađenog djelovanja najviših tijela izvršne vlasti na gradskoj i državnoj razini", poručila je Holy.

Transparent ispred gradske skupštine; Foto: Igor Šoban Transparent ispred gradske skupštine; Foto: Igor Šoban Većina gradskih zastupnika odazvala se sjednici, a među njima su i zastupnici iz redova HDZ-a, koji su ranije bili najavili da neće doći jer odbacuju odgovornost za početak gradnje u Varšavskoj budući da su i u vrijeme odlučivanja o tome bili u oporbenim redovima, kao što su to i danas.

Iz Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva poručili su da neće nazočiti sjednici jer su, kako tvrde, riješili u potpunosti provjeru zakonitosti izrade i donošenja prostornih planova. Sjednici je, pak, nazočan načelnik zagrebačke policije Tomislav Buterin.

Vezane vijesti

Vlada manipulira procedurom i radi farsu od Plomina

Vlada manipulira procedurom i radi farsu od Plomina

Zelena akcija u reakciji na pozitivno mišljenje Savjetodavnog stručnog povjerenstva u postupku procjene utjecaja na okoliš termoelektrane "Plomin C"… Više

Komentari

registracija
14/11/07

laufer, 20.07.10. 13:44

Hadezejci su u pravu; onaj tko je vodio grad - SDP - je i odgovoran.
Taj Horvatinčić očito ima sve potrebne papire i dozvole, prema tome galama je uzaludna.
Sada sazivati Skupštinu i optuživati Dropulićku je licemjeran postupak i uvreda zdravom razumu.
Ovakvo ponašanje SDP samo pokazuje da nema suštinske razlike između SDP i HDZ.
Prvi sj....i grad, drugi državu.
Blago nama.


registracija
11/1/10

fluid, 20.07.10. 14:24

Kada je uspjeh u pitanju tada sam JA i samo JA zaslužan.Birajte me i za Predsjedn ika države.JA sve znam i mogu!Kada stvari ispadnu loše,kriva je stranka.1Vrlo interesantna teza na tržnici hrvatske političke zbilje.Samo naprijed.I jedni i drugi ste nezamjenjivi.Vi to znate i to obilno koristite.A vi rajo?Šta još hoćete?To su naši hrvatski domoljubi.Prvi i najveći među nama.Dakle!?


registracija
11/1/10

fluid, 20.07.10. 14:33

Marina Matulović Dropulić je najmoćnija osoba u Hrvatskoj.I u najvećem sukobu interesa!To je ujedno i najeksplicitniji oblik mita i korupcije.Vrlo vrlo dobro upakiran u ono što bi se u Hrvatskoj moglo nazvati "car je gol"!Jedino nema tko uprijeti prstom i to javno obznaniti.I sankcionirati,naravno.Jednakiji od jednakih!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika