22.07.2010. / 11:06

Autor: Nacionalova redakcija

Deset godina stečaja Name: Radnici se nadaju kako će obljetnica biti još

Problemi postoje jer na horizontu nema potencijalnih ulagača, pa preostalih 460 radnika priželjkuje još puno obljetnica otvaranja stečaja jer im je baš stečajni postupak najčvršća garancija da će zadržati posao

Nama je u stečaju od 2000. godineNama je u stečaju od 2000. godineRijedak jubilej nedavno su proslavili radnici zagrebačke Name - punih deset godina od pokretanja stečaja, a sudeći po trenutačnom stanju to neće biti zadnja takva obljetnica.

Nama, piše Business.hr, danas uredno posluje, u dvije preostale robne kuće na početku Ilice i na Kvaternikovu trgu u Zagrebu zapošljava 460 ljudi s prosječnom neto plaćom 3439 kuna, a državi plaća poreze i doprinose. Atipično za prilike u Hrvatskoj čak se i dobavljačima plaća u dan.

Nakon što je 2006. godine Namu preuzeo treći stečajni upravitelj Željko Klapan posluje se dobro. Godina 2009. završena je s tri milijuna kuna dobiti, godinu dana prije zaradilo se 11 milijuna kuna. Cijela dobit automatski je usmjerena na smanjenje duga koji danas iznosi 290 milijuna kuna. Vjerovnici prvog i drugog platnog razreda potpuno su isplaćeni, ostao je još treći razred.

Najviše se duguje Ministarstvu gospodarstva, oko 170 milijuna kuna, i Croatia Osiguranju, 27 milijuna kuna. Vjerovnici za svoja dugovanja ne strahuju budući da zatezna kamata raste, a samo dvije zgrade Name, u Ilici i na Kvaternikovu trgu, vrijede zajedno 413 milijuna kuna.

Međutim, problemi postoje jer na horizontu nema potencijalnih ulagača, pa preostalih 460 radnika priželjkuje još puno obljetnica otvaranja stečaja jer im je baš stečajni postupak najčvršća garancija da će zadržati posao, piše Business.hr.

Vezane vijesti

Niže cijene benzina i dizela

Niže cijene benzina i dizela

Najviše cijene motornih benzina od ponoći će pasti za 33 odnosno 35 lipa po litri, dok će dizelska goriva pojeftiniti za pet odnosno šest lipa,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika