06.08.2010. / 16:46

Autor: Nacionalova redakcija

Upozorenje Europske komisije: Državne financije pod pritiskom, Hrvatskoj treba rebalans

Recept se vidi u sređivanju financija i privlačenju investicija za prvenstveno izvoznu proizvodnju, zato što je vanjskotrgovinski deficit svih država zapadnog Balkana "rak rana" sve većeg vanjskog i državnog duga

Ivan ŠukerIvan ŠukerHrvatskoj i Srbiji potreban je rebalans proračuna, navodi se u izvještaju Europske komisije do kojeg se dočepala srpska novinska agencija Beta, a prenosi Radio 101.

Znakovi gospodarskog oporavka država zapadnog Balkana na polovici ove godine "oskudni su", osim nešto bolje situacije u Srbiji, tvrdi Komisija. U izvještaju se navodi i da je domaća potražnja slaba, kao i da nezaposlenost ne jenjava, a "kao posljedica toga su državne financije pod jakim pritiskom u više zemalja regije", navodi se u internom izvješću Komisije.

Kako se dodaje, "ohrabrujuće je u većoj mjeri" to što je u regiji došlo do povećanja izvoza, ali i pada uvoza zbog pada potrošnje i recesije, što je slučaj s Hrvatskom, Makedonijom i Crnom Gorom. Također se navodi da, usprkos planiranom smanjivanju proračunskih troškova, Srbija i Hrvatska prije svega moraju ići na rebalans proračuna, jer će manjak biti još veći.

Recept se vidi u sređivanju financija i privlačenju investicija za prvenstveno izvoznu proizvodnju, zato što je vanjskotrgovinski deficit svih država zapadnog Balkana "rak rana" sve većeg vanjskog i državnog duga.

Vezane vijesti

3. maj preuzimaju Fondovi, Uljanik i Tankerska plovidba

3. maj preuzimaju Fondovi, Uljanik i Tankerska plovidba

Vlada se za nastavak privatizacije riječkog brodogradilišta 3. maj odlučila osloniti na Fondove gospodarske suradnje i domaće brodare, Uljanik i… Više

Komentari

registracija
30/6/10

petrus7, 06.08.10. 16:57

krmak nesposobni. najobičniji knjigovođa


registracija
11/1/10

fluid, 06.08.10. 18:07

Ja ga nebih za knjigovođu.


registracija
8/7/09

bankar, 06.08.10. 20:43

treba šukeru rebalansirati glavu


registracija
30/6/10

petrus7, 06.08.10. 21:12

mali majmun ćita ide brzo po kredita
http://www.youtube.com/watch?v=XEHQ4p8Ufsc&feature=player_embedded


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika