08.08.2010. / 09:47

Autor: Nacionalova redakcija

Jesen donosi rast cijena: Hrana će poskupjeti do 30 posto

Poskupljenje neće zaobići ni kavu, jer na svjetskom tržištu vlada nestašica. Zbog rasta cijene sirove kave od čak 45 posto na svjetskim tržištima, ali i šećera, ugostitelji već računaju koliko će morati povisiti cijenu, primjerice, cappuccina

Novi val poskupljenja zbog rekordnog rasta cijena sirovina na svjetskim tržištima, od žitarica, posebice pšenice, do nafte, bakra, željeza, kave i kakaovca, neće zaobići ni Hrvatsku. Već na jesen kruh ćemo plaćati do 15 kuna, mlijeko je u nekim trgovinama već poskupjelo, a moguće je i poskupljenje mesa, piše Jutarnji.

Stipan Bilić, stručnjak za prehrambenu industriju i tržište, kaže da bi hrana mogla poskupjeti do 30 posto, iako ističe da je nemoguće izračunati koliko će točno pojedine namirnice biti skuplje jer je tržište nepredvidljivo.

Jutarnji tako navodi procjene da bi cijena kruha mogla dosegnuti i 15 kuna, kilograma šunke 120, a sira 100 kuna. Konkretno to bi značilo da će sendvič sa šunkom, sirom, margarinom i zelenom salatom, koji danas košta 15 kuna na jesen biti 20 kuna.

Poskupljenje neće zaobići ni kavu, jer na svjetskom tržištu vlada nestašica. Zbog rasta cijene sirove kave od čak 45 posto na svjetskim tržištima, ali i šećera, ugostitelji već računaju koliko će morati povisiti cijenu, primjerice, cappuccina.

Šalica mnogima nezaobilaznog pića danas stoji 8 kuna, no na jesen ćemo morati izdvojiti barem kunu više. Skuplji šećer, brašno, ulje i kakaovac, osnovna sirovina za proizvodnju čokolade, rezultirat će i poskupljenjem čokoladne tortice koja košta 5 kuna, od minimalno 50 lipa.

Vezane vijesti

'Očekivali smo rast inflacije'

'Očekivali smo rast inflacije'

Premijer Zoran Milanović na novinarski upit o 'crnim brojkama' Državnog zavoda za statistiku i podatku od 3,9 posto inflacije, što je najviše u… Više

Komentari

registracija
2/12/09

gromco, 08.08.10. 10:29

ma nema problema za poskupljenja... bude hadezejova vlada paq lovu posudila na nashu grbatcu, kupila socijalni mir na par mjeseci i sve5,... agonija sa hadezejom se nastavlja.
bitch.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika