26.08.2010. / 07:49

Autor: Martina Čizmić

Dokapitalizacija HPB-a: Umjesto EBRD-a novac će dati država

EBRD je bio spreman povećati svoj udio za 20 do 25 posto, no nisu za to bili spremni platiti toliko koliko se tražilo. S druge strane, u Vladi su zaključili da EBRD za svoj novac traži prevelik udio u banci, pa su pregovori napušteni

Predsjednik Uprave HPB-a Čedo Maletić (Foto:Slavko Midžor/PIXSELL)Predsjednik Uprave HPB-a Čedo Maletić (Foto:Slavko Midžor/PIXSELL)Hrvatska poštanska banka jedna je od rijetkih banaka u Hrvatskoj koja je u većinskom hrvaskom vlasništvu, a čini se kako će postati i jedina banka u većinski državnom vlasništvu. Naime, nakon što se više od godinu dana pokušavalo dogovoriti o njenoj dokapitalizaciji s potencijalnim strateškim partnerima, država je odlučila stvari uzeti u svoje ruke.

Kako piše Business.hr, dokapitalizaciju tešku 450 milijuna kuna najvjerojatnije će provesti Hrvatski fond za privatizaciju, čime će državni udio u toj banci prijeći 50 posto.

Državna dokapitalizacija na samom početku nije uopće bila planirana, odnosno računalo se da će država uložiti bitno manje novca. No, čini se da je od dokapitalizacije odustala Europska banka za obnovu i razvoj. Prema Businessu, EBRD je bio spreman povećati svoj udio za 20 do 25 posto, no nisu za to bili spremni platiti toliko koliko se tražilo. S druge strane, u Vladi su zaključili da EBRD za svoj novac traži prevelik udio u banci, pa su pregovori napušteni.

Iako je još početkom godine najavljivana velika dokapitalizacija HPB-a čini se da od toga ipak neće biti ništa. Podsjetimo, baratalo se i cifrom od oko 100 milijuna eura. Planirano je bilo i dokapitalizirati banku prodajom državnih obveznica, no velika rupa u državnom proračunu je preusmjerila novac od obveznica u neka druga područja.

Državna dokapitalizacija, restrukturiranje i čišćenje bilance od loših kredita mogli bi pomoći HPB-u da prebrodi ovu godinu s prihvatljivim minusom, ali je upitno na koji će način banka poslovati u nadolazećim razdobljima.

Vjerojatan je scenarij potraga za novim strateškim partnerom koji bi bio spreman otkupiti dio državnog udjela i dodatno dokapitalizirati banku. No, za takav će rasplet situacije biti potrebni pričekati povoljniju situaciju na međunarodnom tržištu.

Vezane vijesti

Masna bankarska zarada na valu krize

Masna bankarska zarada na valu krize

Banke u Hrvatskoj su u razdoblju od 2008. do 2011. godine samo na kamatama zaradile 42 milijarde kuna, u istom razdoblju banke su naplatile ukupno… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika