15.10.2010. / 13:18

Autor: Hina , Nacional.hr

Vijeće za zaštitu tržišnog natjecanja: Najava poskupljenja kruha je nezakonita

"Nijedna udruga na svijetu ne smije to činiti. Formiranje cijene stvar je svakog pojedinog poduzetnika, a Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja ima mogućnost kažnjavanja udruga", kaže Spevec

Olgica SpevecOlgica SpevecPredsjednica Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja Olgica Spevec rekla je danas da je najava udruge mlinara i pekara o poskupljenju kruha nezakonita.

Sudjelujući da predstavljanju projekta "Provođenje politika tržišnog natjecanja i državnih potpora u Republici Hrvatskoj", Spevec je kazala da najave jedne udruge (Žitozajednice) o povećanju cijena kruha predstavljaju zabranjeni sporazum među poduzetnicima, što je, kako je ocijenila, nedopustivo i zakonski se sankcionira.

Na upit hoće li Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) pokrenuti postupak protiv Žitozajednice, rekla je da je danas prvenstveno htjela upozoriti udrugu pekara i mlinara, ali da će pokrenuti postupak nastavi li se takvo ponašanje. Također je najavila da će Agencija obaviti prethodno tržišno istraživanje u vezi najave Žitozajednice.

"Nijedna udruga na svijetu ne smije to činiti. Formiranje cijene stvar je svakog pojedinog poduzetnika, a Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja ima mogućnost kažnjavanja udruga", kaže Spevec.

Dodala je da s takvom praksom, koja, kako jer rekla, podsjeća na nekadašnji društveni dogovor o cijenama, treba prestati. U suprotnom, AZTN može poduzetnike, koji sudjeluju u dogovoru o formiranju cijena, kazniti novčano u visini do 10 posto godišnjeg prometa.

Upitana kako to da AZTN može kazniti mišljenje Žitozajednice o potrebi poskupljenja, kazala je da nije sigurna radi li se o mišljenju te da se članice Žitozajednice dogovaraju.

"Naravno, to se mora dokazati, a dokazi su već i najave i istupi u javnosti", kaže Spevec.

Udruženje mlinsko-pekarske industrije Žitozajednica ovih je dana najavilo da će mlinsko-pekarske tvrtke povećati cijene dijela pekarskih proizvoda od tri do šest posto, a da se cijena polubijelog kruha neće mijenjati. Poskupljenje opravdava visokim cijenama brašna i plina napominjući kako će rast cijena uslijediti ovisno o isteku ugovora koji svaki pekar ima sa nekim trgovačkim lancem.

Vezane vijesti

Upravni sud potvrdio monopol ZAMP-a

Upravni sud potvrdio monopol ZAMP-a

Upravni sud potvrdio je rješenje Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja od 3. studenog 2009. godine, kojim je odlučeno kako je stručna služba… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika