24.10.2010. / 19:38

Autor: Martina Čizmić

Sean Craig: Hrvati imaju potencijala za američki nogomet

"Došao sam na obalu, upoznao djevojku, zaljubio se, oženio i ostao", rekao je Sean Craig na pitanje otkud Amerikanac u Hrvatskoj

Sean Craig, trener Zagreb Thundera (Foto: T. Čuveljak)Sean Craig, trener Zagreb Thundera (Foto: T. Čuveljak)Iako na prvi pogled američki nogomet nije veoma popularan u Hrvatskoj, izgled vara. Mnogo je zaljubljenika u taj američki sport koji prate popularnu NFL ligu i imaju omiljeni klub. No, tek rijetki znaju da u Hrvatskoj postoji nekoliko klubova američkog nogometa koji svojim radom pokušavaju popularizirati ovaj sport u Hrvatskoj.

Tipičan komentar na spomen američkog nogometa je da je to veoma nasilan sport. No, riječima trenera Zagreb Thundera Seana Craiga, to je zapravo "šah na nogometnom terenu".

Nacional.hr: Otkud Amerikanac u Hrvatskoj i još trenira momčad američkog nogometa?

Craig: To je zapravo zanimljiva priča. Rođen sam u Pennsylvannyji, ali sam se sa dvije godine preselio u Njemačku. Tamo sam i započeo igrati američki nogomet. Igrao sam šest godina. A što se Hrvatske tiče, došao sam na obalu, upoznao djevojku, zaljubio se, oženio i ostao.

Nacional.hr: Postoji li u Hrvatskoj uopće interes za američkim nogometom?

Craig: Da i to dosta veliki. Na žalost, mnogi žele trenirati, a ne znaju da postojimo. Ljudi mi se javljaju da već nekoliko godina žele trenirati, a nisu znali kako krenuti. Osnivanje Hrvatskog Saveza Američkog Nogometa (HSAN) i pokretanje CFL-a to je ponešto promijenilo.

Nacional.hr: Tko sve može trenirati?

Craig: Gotovo svi. Bez obzira na građu ili atletske sposobnosti. Naravno, treba zadovoljiti neke kriterije, ali gotovo svi mogu igrati. Ukoliko je netko brz, a malen može igrati "wide recievera". Veliki, snažni momci uvijek su dobrodošli u obrani. Trenutno u Thunderu igraju dečki do 16 godina na dalje. U SAD-u s treninzima počinju od malih nogu, no u Hrvatskoj je svatko stariji od 16 dobrodošao.

Nacional.hr: Što je najteže naučiti?

Coach Craig s ekipom (Foto: T. Čuveljak)Coach Craig s ekipom (Foto: T. Čuveljak)Craig: Pravila se relativno brzo nauče. No, treba vremena za naučiti igru na terenu. Quaterback mora znati procijeniti situaciju na terenu, imati dobar pregled nad napadom i obranom. Mora znati pretpostaviti kako će netko reagirati i onda prilagoditi igru. A to se uči na treningu.

Nacional.hr: Imaju li Hrvati potencijala?

Craig: Da! Ne znam da li je u pitanju zrak, klima, slavonske kobase ili nešto četvrto, ali veoma brzo uče i dobro napreduju. Hrvati inače imaju dobre sportaše. I nogometaše i košarkaše... Pogledajte samo Blanku Vlašić.

Nacional.hr: Planirate li animirati i djecu?

Craig: Da, pokušavamo pokrenuti američki nogomet u osnovnim školama. Djecu upoznajemo sa "flag footballom", američkim nogometom u kojem nema kontakta, odnosno cilj je izvući protivniku zastavicu. Ukoliko nam to uspije možda možemo dobiti i financijsku pomoć od grada.

Nacional.hr: S kakvim se problemima najčešće susrećete?

Craig: Uglavnom s nerazumijevanjem. Mi nemamo svoj teren na kojem bi mogli stalno trenirati, a terene za utakmice dogovaramo od tjedna do tjedna. Nogometni klubovi na čijim igralištima igramo (NK Prečko i NK Trešnjevka op.a.) traže da plaćamo najam igrališta. Taj najam se kreće od 2000 pa do 5000 kuna za svega nekoliko sati. Mnogi se boje da ćemo im uništiti travnjake iako ih zapravo uništavamo manje od nogometaša. To je borba. San nam je imati teren s umjetnom travom na kojem bismo mogli trenirati u svim vremenskim uvjetima.

Nacional.hr: Planovi za budućnost?

Craig: Nadamo se oformiti i mlađe kategorije koje bi onda sustavno trenirale. Pokrenuli smo Američki Nogomet Praščići, sportski program u kojem djeca od 9-13 mogu trenirati američki nogomet. Željeli bismo oformiti i ekipu od 14-17 godina. No, problem je što vam treba barem 30 igrača kako bi tim mogao koliko toliko normalno trenirati. A do sad smo uspjevali skupiti 10-15 zainteresiranih. Ali polako se kreće na bolje.

Na kraju možemo samo pozvati sve zainteresirane za treniranje američkog nogometa u Zagrebu da se jave na info@zagreb-thunder.hr ili za djecu do 13 godina na prascici@zagreb-thunder.hr

Ukoliko želite pogledati utakmicu američkog nogometa uživo raspored odigravanja možete pronaći na www.cafa.hr

Vezane vijesti

Juniori odmjeravaju snage u američkom nogometu

Juniori odmjeravaju snage u američkom nogometu

Juniorski sastavi klubova američkog nogometa Zagreb Thunder i Celje Gold Diggers odigrati će u nedjelju, u 15 sati, na terenima ŠRC Svetice u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika