Objavljeno u Nacionalu br. 780, 2010-10-26

Autor: Marko Biočina

Zaustavljene pripreme za opći štrajk: Sindikati se boje da će izazvati dolazak MMF-a u Hrvatsku

Matica sindikata Hrvatske zasad ne želi podržati ideju o generalnom štrajku, koju zagovaraju ostale sindikalne središnjice, a osobito Nezavisni hrvatski sindikati Krešimira Severa i Hrvatska udruga sindikata Ozrena Matijaševića

VILIM RIBIĆ, čelni čovjek Matice hrvatskih sindikata, navodno zasad nije spreman podržati organizaciju generalnog štrajkaVILIM RIBIĆ, čelni čovjek Matice hrvatskih sindikata, navodno zasad nije spreman podržati organizaciju generalnog štrajkaHrvatski sindikati još su uvijek nesložni hoće li pokrenuti opći štrajk kao reakciju na odluku Ustavnog suda o referendumu u vezi s promjenama Zakona o radu ili neće. Među nekim sindikalnim vođama sve je jače stajalište kako bi pokretanje generalnog štrajka u ovom trenutku bilo kontraproduktivno za sindikalne ciljeve, jer bi u Hrvatsku moglo dovesti Međunarodni monetarni fond. Navodno je predvodnik takvog stava čelnik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić, koji smatra da bi opći štrajk vjerojatno izazvao pad Vlade i rast nestabilnosti u državi, te kako u takvim okolnostima Hrvatska ne bi mogla redovito servisirati svoje obveze i bila prisiljena potražiti pomoć od MMF-a.

Realna je pretpostavka kako bi se dolaskom MMF-a prva na udaru našla javna potrošnja, odnosno izdvajanja za plaće i socijalna prava zaposlenih u javnom sektoru, a upravo oni tvore većinu u Ribićevoj sindikalnoj središnjici. U takvim okolnostima razumljiva je procjena članova tog sindikata da njegovu sindikatu, uza sva neslaganja i tvrdnje da je nesposobna, više odgovara sadašnja vlada, nego neka buduća koja bi upravljala državom pod diktatom MMF-a.

Zbog toga Matica sindikata Hrvatske zasad ne želi podržati ideju o generalnom štrajku, koju zagovaraju ostale sindikalne središnjice, a osobito Nezavisni hrvatski sindikati Krešimira Severa i Hrvatska udruga sindikata Ozrena Matijaševića, što i nije čudno uzme li se u obzir da ti sindikati uglavnom zastupaju radnike zaposlene u realnom sektoru. Upravo zbog toga čini se da bi inicijativa za opći štrajk mogla rezultirati raspadom tek nedavno osnovane sindikalne koalicije.

Vezane vijesti

Ribić: I Hitler je preko štednje došao na vlast

Ribić: I Hitler je preko štednje došao na vlast

Vilim Ribić, predsjednik Matice sindikata Hrvatske, ističe kako sindikati proračun nisu podržali, već da su ga samo 'primili na znanje', piše… Više

Komentari

registracija
30/6/10

petrus7, 26.10.10. 07:41

majmune glupi. Ti nešto kužiš. Plaća te kosorica da podrivaš odluku sindikata i da ne povedeš ljude. Zna se koliko si love od njih dobio. A usput, ličiš na Jajana.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika